Nieuws9 mei '11 07:31

Hulp aan Pakistan staat onder druk

Auteur: Thijs Baas

Pakistan is een van de landen die ontwikkelingshulp krijgen van onder meer Nederland en de Verenigde Staten. Maar in de VS is er steeds meer kritiek op de miljarden die Pakistan elk jaar krijgt. Het Congres wil er zelfs van af. In Europa nemen de twijfels ook toe.

Ook de Europese Unie moet serieus overwegen de hulp aan Pakistan stop te zetten, meent PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt. De corruptie, mensenrechtenschendingen en dan nu ook nog eens de fouten die zijn gemaakt in de zoektocht naar Osama bin Laden maken de hulp aan Pakistan in de huidige vorm onwenselijk.
'Tegen het licht houden'
Volgens Bozkurt moet Nederland de steun serieus tegen het licht houden. Ze vindt ontwikkelingshulp erg belangrijk, maar dat neemt niet weg dat handelsbetrekkingen en -overeenkomsten kunnen worden ingetrokken.
Eigen vluchtelingen opnemen
De toezeggingen die nodig waren om Pakistan zo ver te krijgen dat ze hun eigen vluchtelingen zelf weer op te nemen waren sowieso al controversieel, meent Bozkurt. Daar valt volgens Bozkurt nog wel het nodige aan terug te draaien.
Humberto Tan praat met europarlentariërs Bozkurt (PvdA) en Van Baalen (VVD) over de hulp aan Pakistan, luister naar het gesprek via de knop rechts. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen