Nieuws2 mei '11 14:51Aangepast op 2 mei '11 16:32

UPDATE: Verhoogde kans op aanslag

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat "de dood van Osama bin Laden kan leiden tot repercussies van al-Qaedazijde en daaraan gelieerde organisaties''. Nederlanders in het buitenland moeten de komende periode extra waakzaam zijn. Bij de NAVO en de gebouwen van de Europese Unie in België geldt een verscherpte waakzaamheid.

UPDATE: Het algemeen dreigingsniveau in België en vooral in Brussel, is niet verhoogd. Er zijn geen aanwijzingen dat er een specifieke dreiging zou zijn.
Verschillende radicale islamitische leiders, zoals de geestelijke Omar Bakri, hebben gedreigd met vergeldingsacties. De Libanees verwacht aanvallen op Europa van "de nieuwe generatie jihadisten" om Bin Laden te wreken.
CIA
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft laten weten dat al-Qaeda vrijwel zeker wraak wil nemen voor de liquidatie door de Amerikanen. "Bin Laden is dood, maar al-Qaeda niet", aldus CIA-directeur Leon Panetta. "De terroristen zullen hem vrijwel zeker proberen te wreken. We moeten waakzaam en vastberaden blijven", zei Panetta.
Interpol
Ook Interpol, de organisatie voor internationale politiesamenwerking, heeft gewaarschuwd voor "een hoger terroristisch risico", na de dood van Osama bin Laden. De organisatie roept op tot "hogere waakzaamheid".
Massapsycholoog
Voor massapsycholoog Hans van de Sande van de Rijksuniversiteit Groningen is het ,,zo helder als wat’’ dat er wraakacties komen. "De wraakacties beginnen waarschijnlijk met aanslagen op ambassades of met bomaanslagen op westerse doelen.’’
Dreigingsniveau
In Nederland is het dreigingsniveau niet verhoogd. Het algemeen dreigingsniveau voor Brussel blijft op niveau 2 (gemiddeld). Voor de Amerikaanse ambassade in Brussel en andere Amerikaanse belangen wordt niveau 3 (ernstig) gehandhaafd. Voorlopig is er geen reden om het zogenoemde dreigingsniveau te verhogen, zegt een woordvoerder van het Belgische crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Binnenkort komt er een nieuwe dreigingsanalyse, mogelijk veranderd dan het dreigingsniveau.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen