Nieuws13 sep '11 06:16Aangepast op 13 sep '11 10:34

FNV wijst pensioenakkoord af

Auteur: BNR Webredactie

FNV Bondgenoten en Abvakabo blijven tegen het pensioenakkoord. Na zestien uur onderhandelen klapte het overleg vannacht.

Het is de federatieraad van de FNV vannacht niet gelukt om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen over het pensioenakkoord dat de vakbeweging, de werkgevers en het kabinet in juni sloten.

Eigen koers
FNV Bondgenoten en Abvakabo wijzen het akkoord af, maar kregen niet de steun van de andere bonden, zeiden de voorzitters van de beide bonden. Zij varen nu hun eigen koers.

Aanpassing
Agnes Jongerius overlegt dinsdagmiddag met minister Henk Kamp van Sociale Zaken over aanpassing van het pensioenakkoord. Volgens een zichtbaar aangeslagen Jongerius heeft de federatieraad "geen ja en geen nee" tegen het principeakkoord gezegd. Ze had gehoopt op meer verantwoordelijkheidszin van Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten.

Druk op de minister
Abvakabo en FNV Bondgenoten blijven zich samen tegen het akkoord verzetten. "We gaan autonoom druk zetten op de minister en op de werkgevers", zei Henk van der Kolk.

Teleurgesteld
"Hier scheiden onze wegen", zei waarnemend Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk . Zij was bijzonder teleurgesteld dat de federatieraad voorbijging aan de mening van de twee grootste bonden die samen een meerderheid van de FNV-leden hebben.

Vetrouwen
Op de vraag of dit een breuk in de vakcentrale betekent, antwoordde Van der Kolk: "We zijn FNV, ook als we het niet eens zijn." Van Brenk wilde geen antwoord geven op de vraag of zij nog vertrouwen heeft in Jongerius.

Drie knelpunten
Alle FNV-bonden waren het erover eens dat er drie knelpunten in het pensioenakkoord zijn. Het gaat dan om de mogelijkheid van lage inkomens toch nog met een goed pensioen eerder te stoppen met werken, de risicoverdeling tussen werknemers en werkgevers en de zekerheid over de hoogte van het pensioen. Jongerius hoopt op toezeggingen van minister Kamp. Bondgenoten en Abvakabo vonden haar inzet op deze punten te laag.

VNO-NCW wacht gesprek af
De ondernemersorganisatie VNO-NCW wil niet ingaan op het mislukken van het overleg om binnen de federatieraad van de FNV tot een gezamenlijk standpunt over de pensioenen te komen. "Hangende het feit dat vanmiddag verder wordt gesproken over het pensioendossier geven wij even geen commentaar'', zei een woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen