Nieuws12 sep '11 17:50Aangepast op 12 sep '11 18:21

Pensioenen: praten, praten, praten

Auteur: Marjan van den Berg

Alle ogen zijn maandag gericht op het hoofdkwartier van de FNV in Amsterdam, waar de toekomst van het pensioenakkoord op tafel ligt. Voorzitter Agnes Jongerius moet alle neuzen dezelfde kant op zien te krijgen, want anders dreigt minister Kamp van Sociale Zaken de pensioenhervormingen eenzijdig in te voeren.

Voor voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten, tegenstander van het akkoord, is praten een optie: "Wij vinden dat er opnieuw onderhandeld moet worden. Er moet een verbetering komen van het akkoord dat er nu ligt." De onderhandelingen zullen wat hem betreft gaan over hoofdlijnen en niet over details, "maar het is niet zo dat je de hele boel in de prullenbak gooit."

Zware beroepen

Zo vormen de zogenoemde zware beroepen en lagere inkomens nog een twistpunt. Wat bondgenoten betreft moeten mensen met een zwaar beroep en/of een lager inkomen op hun 65-ste met pensioen kunnen.

Kamp

Minister Kamp heeft voorafgaand aan het pensioenberaad aangegeven waar nog geschoven kan worden om de kritische achterban tegemoet te komen. Maar het mag geen extra geld kosten.

Agnes Jongerius

Vakbondshistoricus Sjaak van der Velden, verbonden aan de SP, verwacht dat de bonden het eens worden: "Niemand is erop uit om de club te laten klappen." Daar zou volgens hem mogelijk wel een hoge prijs voor moeten worden betaald: "Het zou kunnen betekenen dat het hoofd van Jongerius, die zich het meest heeft verbonden aan het huidige pensioenakkoord, moet rollen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen