Programma24 dec '12 11:46

Cardiologie-meldpunt blijft voorgoed open

Auteur: Marjan van den Berg

De berichten over problemen in het Admiraal de Ruyterziekenhuis en het Ruwaard van Putten zijn misschien nog maar het begin. Het meldpunt van Hartpatiënten Nederland wordt overspoeld met klachten.

"Het is blijkbaar een domino-effect geweest. Eerst Spijkenisse, daarna Zeeland. Daarom hebben wij besloten niet alleen het meldpunt te beginnen, maar het ook structureel te maken. We willen het ook voor de toekomst open houden, zodat we sneller kunnen signaleren waar mogelijk problemen zijn met cardiologie", zegt Henri Haenen van Hartpatiënten Nederland op BNR.

Het meldpunt werd door de organisatie ingesteld naar aanleiding van de slecht functionerende cardiologische afdelingen in het Admiraal de Ruyterziekenhuis en het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. 6 cardiologen van het Zeeuwse Admiraal de Ruyterziekenhuis zijn onder supervisie. In Spijkenissese gaat het Ruwaard van Puttenziekenhuis niet zelfstandig verder na problemen op de cardiologieafdeling.

Klachten
Meteen op de eerste dag van het meldpunt stond de telefoon al roodgloeiend, zegt Haenen. De 4 telefonistes slaagden erin 100 mensen te woord te staan. Haenen: "In feite hebben veel meer mensen geprobeerd ons te bereiken." Veel bellers geven aan dat zij zich niet serieus genomen voelen, maar er zijn ook mensen die hun steun aan artsen uitspreken.

De klachten die bij het meldpunt binnenkomen, worden door deskundigen beoordeeld. Serieuze klachten worden gebundeld en gebruikt bij het aansprakelijk stellen van het ziekenhuis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen