Nieuws11 nov '11 17:58Aangepast op 12 nov '11 22:19

Syrië: geen interventie maar sancties

Auteur: Harmen Simon Teunis

Bij het neerslaan van het verzet door het Syrische regime zijn al meer dan drieduizend doden gevallen. Maar een militaire interventie van de internationale gemeenschap is voorlopig niet aan de orde.

Dat zegt minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

Human Rights Watch spreekt in een vrijdag gepresenteerd rapport van martelingen en moorden. De stad Homs geldt als het centrum van het verzet tegen het Syrische bewind.

Daarnaast eist de organisatie dat de VN-veiligheidsraad het ICC de opdracht geeft tot een onderzoek naar de misstanden van het Syrisch regime om het verzet neer te slaan.

Andere positie
"De situatie in Syrië als zodanig is natuurlijk dramatisch", zei Rosenthal. Maar ondanks het rapport over de misstanden van het regime is militair ingrijpen niet aan de orde, legt Rosenthal uit.

"Elke vergelijking met andere landen waar wel militair ingrijpen heeft plaatsgehad gaan mank. Syrië verkeert in een heel andere positie. Dat is de realiteit van alledag."

Regime onder druk
Maar zegt Rosenthal, Nederland en de internationale gemeenschap doen alles wat ze kunnen om het regime onder druk te zetten.

"Onze lijn is heel duidelijk Bashar al-Assad moet weg. Wij doen er alles aan om de sancties zo strak mogelijk op het regime te richten. Het regime moet in het hart worden getroffen. De bevolking die toch al zoveel te lijden heeft, moet zoveel mogelijk worden ontzien. Dat is de opdracht die we met de internationale gemeenschap hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen