Nieuws31 okt '11 08:05

Hoe hard is bewijs tegen Saif Kaddafi?

Auteur: Bas Benneker

Volgens de aanklagers van het Internationaal Strafhof zijn er belangrijke bewijzen verzameld tegen Saif al-Islam Kaddafi. Advocaat Geert-Jan Knoops heeft zo zijn twijfels.

De tweede zoon van de gedode Libische ex-dictator Muammar Kaddafi was volgens de aanklagers betrokken bij misdrijven tegen de menselijkheid. Financiële transacties laten zien dat hij huurlingen heeft aangetrokken, en uit getuigenverklaringen zou blijken dat die aanvallen tegen burgers moesten uitvoeren.

Advocaat Geert-Jan Knoops zette maandag tegen BNR vraagtekens bij de hardheid van die bewijsvoering. "Voor misdrijven tegen de menselijkheid is de bewijsdrempel hoog. Er moet sprake zijn van een systematische en wijdverbreide aanval op burgers die voortkomt uit een politiek plan."

Volgens Knoops is het aantrekken van huurlingen op zich onvoldoende en moeten getuigen uit de directe kring van de Kaddafi's komen. Rebellen hebben eerder valse beschuldigingen tegen Kaddafi als propaganda gebruikt."

"Wie zijn dan die getuigen die het zo goed zouden weten? De man die had kunnen verklaren of er een plan was om burgers aan te vallen, zijn vader, die is er niet meer. Dat kan consequenties hebben voor de kwaliteit van de bewijsvoering en de eerlijkheid van het proces."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen