
Het idee voor het concept ontstond vorig jaar, toen beide jonge ondernemers voor hun studie naar het buitenland zijn geweest. "We merkten daar dat het anders kon en wilden dit ook gaan proberen in Nederland. Onze inspiratie is het foodcourt-idee uit Azië," vertelt Maaike.
"Daar heb je ook allemaal kraampjes onder één dak en wij willen dat ook in Nederland." Het idee achter de naam van het bedrijf, Yes we Canteen, heeft uiteraard allereerst te maken met de lijfspreuk van Obama, 'Yes we can". De catering op universiteiten is vaak groot, onbekend en een niet tegen op te boksen partij," vertelt Maaike.
Broedplaats
Maar ook het 'we'-gedeelte in de naam is volgens de jonge ondernemers van belang. "We doen het samen met ondernemers, maar ook samen met studenten."
Daarnaast is het concept niet alleen eten, maar de plek met de kraampjes moet ook een soort broedplaats worden voor creatievelingen. "Bandjes, een kunstexpositie, mode, gedichten, het kan allemaal. We willen een fijne plek creëren voor studenten. Een soort huiskamergevoel in plaats van een kille, saaie kantine," legt Maaike uit.
Rendabel
Naast de universiteiten en hogescholen willen de meiden van Yes We Canteen zich ook richten op bedrijven, ziekenhuizen en andere grote instellingen. "We zijn nu bezig met een bedrijfsplan, waarbij ons concept specifiek gericht is op bedrijven. Het basisidee blijft wel hetzelfde maar de aanpak is iets anders."
De meiden stellen de voorwaarde dat op de betreffende locatie minimaal 500 mensen moeten komen eten. "We willen verschillende kraampjes en die verschillende lokale ondernemers moeten ook een bepaalde omzet halen per dag, zodat het rendabel is."
Investeerders
"En we zijn op zoek naar een sociale ondernemerplek, geen Zuidas-idee. Het moet een broedplaats zijn voor kunst en cultuur."
De jonge ondernemers staan nu op het punt om een eerste locatie te openen. "We zijn al in gesprek met partijen, maar er moet nog een knoop doorgehakt worden." De plannen liggen klaar en de eerste investeerders hebben zich ook al gemeld.
Alcoholbestrijding
Algemeen directeur Teun Verheij van Albron bespreekt in het programma BNR Generatie Einstein de plannen van de jonge ondernemers. Albron Catering is de grootste zelfstandige cateraar van Nederland. Al ruim honderd jaar is het bedrijf actief op het gebied van eten en drinken.
De oorsprong van het bedrijf ligt in de alcoholbestrijding. "Begin van deze eeuw kregen arbeiders contant uitbetaald. De zogenoemde loonzakjes werden uitgedeeld in de kroeg, waar de inhoud van het zakje vervolgens gelijk weer werd opgedronken," vertelt Teun Verheij, huidig directeur van Albron.
Koffiehuizen
"De notabelen van die tijd vonden dit niet langer kunnen en grepen in. Er kwamen alcoholvrije koffiehuizen, dichtbij de werkterreinen. Zo is de catering ontstaan."
Later stapte het bedrijf af van de ideeële doelstelling van alcholbestrijding, maar het fenomeen personeelsrestaurant is geboren en heeft Albron uiteindelijk groot gemaakt.
Personeelskantines
"Tachtig procent van wat Albron deed, was voor personeelsrestaurants. Dit was succesvol, omdat de markt flink groeide. We bemachtigden daarmee een plek in de top 3 van Nederland," licht Verheij toe.
Een aantal jaar geleden kreeg de markt voor het eerst te maken met een krimp van personeelskantines. Verheij: "We hebben toen gezocht naar nieuwe markten. In tegenstelling tot veel andere cateraars zijn wij ons blijven focussen op eten en drinken. Wat je ziet is dat veel cateraars nu ook andere facilitaire zaken erbij nemen, zoals beveiliging en schoonmaak."
Leisuremarkt
"Veertig procent van onze activiteiten zijn nu voor personeelsrestaurants en voor de rest zijn we ons gaan richten op universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen, theaters en vakantieparken. Vooral in de leisuremarkt zien we nu de meeste groei."
Verheij is ruim twintig jaar geleden begonnen bij Albron en sinds 2001 algemeen directeur van het bedrijf. "Ik ben een beetje van het klassieke model. Ik ben bedrijfskunde gaan studeren om manager te worden bij een bedrijf."
Systeem
"Het zat niet in mijn systeem om iets voor mezelf te starten. Ik wilde me binnen het bedrijf verder ontwikkelen. De huidige generatie studenten heeft een andere kijk op de verhoudingen werkgevers en werknemers en nemen veel meer het heft in eigen handen," besluit Verheij.
Luister hier naar de uitzending van BNR Generatie Einstein.