Nieuws26 jun '12 14:00Aangepast op 26 jun '12 17:49

Update | Brinkman moet solo verder in Noord-Holland

Auteur: Pieter van den Akker

Hero Brinkman moet het in Noord-Holland voorlopig in z'n eentje opknappen. De statenleden Gerton van Unnik en Monica Nunes van de Onafhankelijke Burgerpartij stappen op.

Dat heeft het tweetal vanochtend aan Brinkman laten weten. Ze stuurden hun politieke voorman een sms met de tekst: "'I'm afraid we have to let you go."

Ruziezoeker
Van Unnik en Nunes kozen in maart van dit jaar nog de zijde van Brinkman, toen deze in Den Haag en Haarlem had gebroken met de PVV. Nu noemen ze hem 'een leugenachtige ruziezoeker'. Nunes in Het Parool: "Wat Brinkman Geert Wilders verweet bij de PVV, doet hij nu met zijn eigen partij in het kwadraat. Hero is het enige bestuurslid van de fractie en de stichting die de fractiegelden beheert. Zo democratisch is hij dus. We staan volledig buitenspel en dat voelt vreselijk."

Brinkman reageerde vanmorgen droogjes: "Ik heb mijn vertrouwen in Gerton van Unnik maanden geleden al verloren. Hij komt zelden opdagen. Dit zijn mensen met moeilijkheden."

Etentjes
Parlementair verslaggever Rob Goossens, die goed is ingevoerd in de kwestie, vertelde dinsdagmiddag op BNR over het besluit van het duo: "Ze waren al een tijdje niet tevreden met het optreden van Brinkman. Het gaat om een opeenstapeling van kleine dingetjes. Dat Brinkman bijvoorbeeld vrienden mee uit eten neemt van het fractiebudget, maar zelf nog geen onkostenvergoeding kan overmaken voor de reiskosten."

Scheldkannonades
Daarnaast is Brinkman 'een man die af en toe grof uit de hoek kan komen'', verwoordt Goossens de mening van Van Unnik en Nunes. "Ze hebben meermaals telefonisch flinke scheldkannonades over zich heen gekregen. Ze zijn uitgemaakt voor leugenaars en zeggen dat ze zich behoorlijk geïntimideerd hebben gevoeld. Nu pikken ze het niet langer."

Spook-statenlid
Over de opstelling van Brinkman zei Goossens: "Zijn verhaal is dat Nunes en Van Unnik allebei mensen met problemen zijn. Hij beweert dat Nunes zich niet aan afspraken heeft gehouden aan thuiswerken. Nunes was, omdat ze door de PVV haar baan heeft verloren, deeltijd medewerker van de fractie en Brinkman heeft gezegd dat ze die uren wel op het provinciehuis moest maken, omdat ze anders de indruk zouden wekken dat het om een eindejaarsbonus ging."

Goossens ging verder: "En over Van Unnik zegt Brinkman dat ze er diverse keren niet bij is geweest in de Provinciale Staten. Ze was een soort spook-statenlid en zij mag Brinkman niets verwijten, zegt hij."

Klik hier om te luisteren naar parlementair verslaggever Rob Goossens.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen