Nieuws14 jun '12 10:55

China tegen sancties tegen Syrië

Auteur: Harmen Simon Teunis

China is tegen het invoeren van sancties tegen Syrië, maar steunt VN-gezant Kofi Annan wel in het zoeken van een oplossing van het conflict door bemiddeling.

Dat heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gezegd.

Frankrijk wil voorstellen de Verenigde Naties meer bevoegdheden te geven om het vredesplan dat Annan voor Syrië heeft opgesteld, af te dwingen. De Franse minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken sprak woensdag van een burgeroorlog en suggereerde een no-flyzone in te stellen.

Vetorecht
China en Rusland zijn permanente leden van de VN-Veiligheidsraad die vetorecht hebben. Ze zijn tegen pogingen van het Westen om president Bashar al-Assad te veroordelen of tot aftreden te bewegen. Peking is tegen een buitenlandse interventie in Syrië om een einde te maken aan de burgeroorlog, waarbij al meer dan 14.000 mensen zijn omgekomen.

Beschuldigingen
De Verenigde Staten beschuldigden Rusland er deze week van gevechtshelikopters te leveren aan Syrië, maar dit werd donderdag ontkend door een Syrische diplomaat in Moskou.

Bij nieuwe gewelddadigheden zijn donderdagmorgen volgens de oppositie op verschillende plaatsen in Syrië zeker negen burgers en twee opstandelingen omgekomen. In de stad Idlib kwam een bom tot ontploffing bij een militaire controlepost, waarbij een onbekend aantal militairen zou zijn getroffen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen