Nieuws6 jun '12 23:57Aangepast op 7 jun '12 02:05

Nieuw bloedbad in Syrië

Auteur: Thijs Baas

In de Syrische stad al-Qubier zijn tegenstanders van de regering van Bashar al-Assad woensdag opnieuw getroffen door een massaslachting onder burgers.

Volgens de Syrische Nationale Raad kwamen ongeveer honderd mensen om bij de gevechten in al-Qubier, ten noordwesten van Hama. De strijdkrachten zouden eerst de dorpen hebben beschoten, waarna bendes uit naam van het regime de aanval inzetten.

Op 25 en 26 mei werden ruim honderd burgers gedood in Houla, ten noordwesten van Homs. Daaronder waren zeer veel kinderen. De oppositie beweert dat het regime ook verantwoordelijk was voor deze moorden, maar de regering legt de verantwoordelijkheid bij de rebellen.

Wereldwijd leidde die moordpartij tot een golf van verontwaardiging. De roep om militair ingrijpen tegen Assads regime werd steeds luider. De nieuwste melding van massamoord onder burgers valt midden in de toenemende druk van internationaal diplomatiek overleg over Syrië.

De speciale Syrië-gezant Kofi Annan brengt donderdag verslag uit bij de Veiligheidsraad over zijn ogenschijnlijk mislukte vredesplan. Dan moet ook duidelijk worden wat de volgende stappen zullen worden. In Istanbul kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Vrienden van Syrië bij elkaar. Dat zijn landen die de oppositie tegen het regime van Assad willen steunen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen