Nieuws10 okt '12 14:36

De Rubik's Cube: kan jij het?

Auteur: Anne-Greet Haars

Het ziet er zo simpel uit, maar is enorm lastig om op te lossen: de Rubik’s Cube. Maar ondanks of misschien wel dankzij deze uitdaging is de Rubik’s Cube het meest populaire stuk speelgoed ooit.

De Rubik’s Cube is een puzzel in de vorm van een kubus met elk zijvlak 9 of meer tegels in een andere kleur. Door de rijen op de juiste manier te draaien, is het de bedoeling dat je de kubus vanuit elk mogelijke startpositie terug kan brengen naar de positie met egale zijvlakken.

Het spelletje is ontworpen in 1974 door Erno Rubik en hij heeft er maar liefst zes jaar over gedaan om het speeltje te ontwikkelen tot het gewenste resultaat. Maar dat mag er zijn, want in totaal zijn er nu 350 miljoen stuks van verkocht.

Populair
Vandaag de dag is de kubus nog steeds immens populair: afgelopen jaar zijn er nog 7 miljoen van verkocht. Ook worden er competities rondom de kubus georganiseerd, waarbij het doel is dat mensen zo de kubus zo snel mogelijk oplossen.

Wereldrecord
Het wereldrecord ligt nu op 5,66 seconden. Kijk hier het filmpje:

De jongste ooit die het spel heeft opgelost is de drie-jarige Yi Hui uit China. Hij deed er 2 minuten en 43 seconden over.

Oplossingen
In totaal zijn er maar liefst 43 triljoen mogelijke combinaties en maar 20 manieren waarop je het op kan lossen. De man die de kubus uitvond heeft er zelf ook een maand overgedaan om de oplossing te achterhalen.

Op YouTube staan maar liefst 180 duizend filmpjes met uitleg hoe je het op kan lossen. Hier alvast les 1:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen