Nieuws22 sep '11 17:08Aangepast op 22 sep '11 17:30

Lagarde roept op tot politiek leiderschap

Auteur: BNR Webredactie

Volgens de nieuwe IMF-president Christine Lagarde is er sterk politiek leiderschap nodig om de problemen in de wereldeconomie op te lossen.

Dat zei de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), donderdag aan de vooravond van de najaarsvergadering van het fonds.

"Er is overeenstemming over de oplossingen die nodig zijn voor de crisis, nu is er politiek leiderschap nodig om ze uit te voeren", stelde Lagarde. "De tijd dringt. Persoonlijke agenda's moeten opzij worden geschoven, er moet in het belang van alle burgers worden gewerkt."

Ieder land
In de aanloop naar de bijeenkomsten van financiële leiders uit de 187 lidstaten van het IMF benadrukte Lagarde dat de financiële problemen van Europa en de Verenigde Staten niet alleen de economische groei in de rijke landen bedreigen. "Ieder land is betrokken, ieder land loopt gevaar door deze crisis en ieder land kan een bijdrage leveren aan de oplossing."

Eerder op de dag waarschuwde ook de president van de Wereldbank, Robert Zoellick, voor de wereldwijde gevolgen van de huidige financiële onrust. "De rijke landen denken dat het hun eigen probleem is, maar dat is niet zo. De vooruitzichten voor ontwikkelingslanden zijn ook aanzienlijk somberder geworden. Mijn overtuiging dat er geen nieuwe recessie komt, wordt elke dag weer ondermijnd."

Internationale samenwerking
Internationale samenwerking is volgens Lagarde en Zoellick van het grootste belang om een nieuwe economische crisis te vermijden. "Er is nu minder ruimte om het herstel te stimuleren dan in 2008. Maar met samenwerking is er nog altijd veel mogelijk", zei Lagarde in een verwijzing naar de G20-toppen op het hoogtepunt van de vorige recessie. "Toen kwam de wereld echt tezamen. Ik hoop dat dat nu weer kan gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen