Nieuws14 feb '12 20:00

Gedoogcoalitie gaat drie weken broeden

Auteur: Anne-Greet Haars

Premier Rutte, vicepremier Verhagen en PVV-leider Wilders trekken zich vanaf vijf maart minstens drie weken terug in het Catshuis om te onderhandelen over extra bezuinigingen voor de komende jaren.

Radiostilte
In die periode moet blijken of de partijen erin slagen miljarden euro's te vinden om zo het hoog opgelopen begrotingstekort terug te dringen. De onderhandelaars hebben onderling al afgesproken tijdens hun gesprekken radiostilte te betrachten.

De drie leiders van VVD, CDA en PVV nemen allen een secondant mee. Voor de VVD zit naast Rutte fractievoorzitter Stef Blok aan tafel, voor het CDA zit naast Verhagen fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en Wilders wordt bijgestaan door het Kamerlid Fleur Agema.

Nieuwe vooruitzichten
Op 1 maart komt het Centraal Planbureau met nieuwe vooruitzichten voor de Nederlandse economie en dan moet blijken hoe diep er gesneden moet worden. De partijen houden rekening met bezuinigingen oplopend tot ongeveer 10 miljard euro. Een lijstje met mogelijke opties loopt zelfs op tot 15 miljard euro.

Hypotheekrenteaftrek
Alle mogelijke ingrepen, hoe gevoelig ook, komen ter tafel. Dat geldt ook voor de hypotheekrenteaftrek, waarvan de drie partijen eerder hebben afgesproken om die deze regeerperiode ongemoeid te laten.

De kans is volgens ingewijden aanwezig dat weliswaar het recht op aftrek van de hypotheekrente overeind blijft, maar dat de mogelijkheden van aflossingsvrije hypotheken flink worden beperkt. Dat zou lonend zijn, als ook spaarhypotheken worden beschouwd als aflossingsvrije hypotheken.

Rendementsheffing
Bij spaarhypotheken kan het spaardeel bijvoorbeeld worden gezien als vermogen waarvoor een rendementsheffing door de fiscus geldt. Ook kan er een regeling komen waarbij aflossen van de schuld fiscaal wordt gestimuleerd.

Eens worden
Duidelijk is in elk geval dat VVD, CDA en PVV het eens moeten worden over bezuinigingen, hervormingen en stimulering van de economie waarbij alle drie de partners pijn zullen lijden, maar het pakket ook als winst moeten kunnen verkopen.

Voor de VVD is de financiële degelijkheid het belangrijkst, voor het CDA de hervormingen en voor de PVV zal een forse vermindering van het budget voor ontwikkelingssamenwerking belangrijk zijn. Mogelijk moet hier 1 miljard euro worden bespaard.

Spannend
De onderhandelingen worden in de coalitie met spanning tegemoetgezien. PVV-leider Geert Wilders was volgens ingewijden woedend over uitlatingen van Verhagen vorige week. Afgesproken was juist om helemaal niet meer te speculeren over de aanstaande bezuinigingen. De onvrede is maandag uitgesproken tussen Rutte, Wilders en Verhagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen