Programma21 aug '12 15:26

Ziekenhuis stelt operaties uit wegens hitte

Auteur: Mijke Hurkx

De hitte heeft de operatiekamers in Enschede bereikt. Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente heeft maandagmiddag tien operaties afgezegd wegens te hoge temperaturen.

Door de hoge buitentemperatuur dreigde het zo warm te worden in de operatiekamers van het ziekenhuis in Enschede dat makkelijk wondinfectie zou kunnen ontstaan.

Voor het eerst
Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is nooit eerder een dergelijke maatregel genomen. De afgezegde operaties worden deze week alsnog uitgevoerd. Het ziekenhuis stelt dat de patiënten begrip hadden voor de maatregel.

Airco werkt onvoldoende
De operatiekamers zijn wel voorzien van airconditioning, maar die is verouderd. De oude ziekenhuisgebouwen worden momenteel vervangen door nieuwbouw. In het tropische weekeinde, toen het in het oosten van het land het warmst werd van heel Nederland, koelden de airco's de operatiekamers niet voldoende af.

"Maandag was het nog steeds erg warm. In de middagpauze is toen met het zicht op een verder oplopende buitentemperatuur besloten geen enkel risico te nemen en de geplande operaties af te zeggen. Spoedoperaties waren wel mogelijk'', aldus de ziekenhuiswoordvoerder.

Als de temperatuur in een operatiekamer te hoog oploopt, kunnen bacteriën die wondinfectie veroorzaken, zich razendsnel vermeerderen. Wondinfectie in een operatiewond is een ernstige complicatie, die zelfs levensbedreigend kan zijn.

Het ziekenhuis start dinsdag met het uitvoeren van uitgestelde operaties.

Gerelateerde artikelen