Programma14 aug '12 14:20

Bronovo meldde fout veel te laat

Auteur: Anne-Greet Haars

Het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag heeft de verwisseling van prostaatweefsel veel te laat aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld.

Door de verwisseling kreeg een patiënt ten onrechte te horen dat hij kanker had. Het ziekenhuis wist al in maart dat de fout was gemaakt, maar meldde het pas vorige maand na berichten in de media. De inspectie is kwaad over de gang van zaken.

Intern ondezroek
"Wij zijn veel te laat geïnformeerd'', aldus een woordvoerder van de IGZ dinsdag. Door de verwisseling van het weefsel is de prostaat van de gezonde man onterecht verwijderd.

De inspectie bekijkt nog of ze maatregelen gaat nemen tegen het ziekenhuis.

Verklaring
In een verklaring stelt het Bronovo ziekenhuis de verwisseling te betreuren en de gevolgen die dit heeft voor de patiënt. Het ziekenhuis zoekt momenteel uit hoe de verwisseling heeft kunnen plaatsvinden, "zodat hiervan geleerd kan worden''. De patiënt heeft medische en psychologische hulp aangeboden gekregen.

Schadevergoeding
Op dit moment overleggen de advocaten van beide partijen nog over een schadevergoeding. De patiënt heeft al 20.000 euro voorschot gekregen. "Maar de definitieve hoogte moet nog bepaald worden'', zei bestuursvoorzitter Joop Hendriks van het Bronovo-ziekenhuis dinsdag.

Andere patiënt
De andere patiënt die betrokken was bij de verwisseling van de gegevens heeft overigens wel de goede diagnose gekregen. "Het is niet zo dat er nu een man rondloopt in Den Haag die van ons te horen heeft gekregen dat hij gezond is terwijl hij prostaatkanker heeft'', aldus Hendriks.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen