Nieuws15 jul '11 11:54

Oppositie is wel eensgezind

Auteur: Karin Backx

De oppositie is niet te fragmentarisch. Dat stelt althans Henk Nijhof, partijvoorzitter van GroenLinks vrijdag op BNR Nieuwsradio. "Het kan alleen qua PR nog wel wat beter naar buiten worden gebracht", erkent hij.

Ondanks het beeld dat soms buiten de linkse partijen bestaat, vindt Nijhof dat de oppositie in tal van zaken wel met elkaar optrekt. "Denk aan het PGB-budget en het passend onderwijs." Hij vindt alleen dat dat wellicht niet zichtbaar genoeg is voor de buitenwereld.
Bestuurderspartij
Over de kritiek dat de linkse partijen geen nee durven te zeggen, zegt hij: "We zijn niet alleen een partij die nee zegt, maar willen ook meebesluiten als het er om gaat. We zijn een bestuurderspartij."
GroenLinks gaf de doorslag bij de doorgang van de militaire missie in Kunduz. De regering moest toen op zoek naar steun bij een oppositiepartij.
Progressief akkoord
Volgens Nijhof zouden de linkse partijen een progressief akkoord kunnen sluiten als de maatschappelijke weerstand verder groeit op een belangrijk aantal punten.
De partijvoorzitter ziet in de maatschappij momenteel ook nog veel verdeeldheid. "We hadden een apart protest voor de cultuur, onderwijs en zorg. Het is belangrijk dat dit ook gebundeld wordt."
Kunduz
Nijhof spreekt zijn vertrouwen uit over de missie in Kunduz. "Het is belangrijk voor GroenLinks dat deze missie een succes gaat worden."
"Het is nadrukkelijk bedoeld als civiele missie en dat is anders dan dat je er oorlog gaat voeren."
"We leven wel in een oorlogssitutuatie daar, daarom gaan er ook militairen mee om de poltiietrainers te beschermen. Maar we moeten bouwen aan de maatschappij na deze oorlog."
Rondom Mariko Peters, de buitenlandwoordvoerder van GroenLinks is een kerngroep gevormd, die de missie op de voet volgt, zegt Nijhof over het controleren van de missie.
Jolande Sap
Ook ontkracht hij nog een gerucht: dat Jolande Sap vlak voor het besluit over Kuduz aantrad, is volgens de partijvoorzitter toeval. "Het gaf Jolande wél de kans om zich gelijk te profileren," zegt Nijhof.

Gerelateerde artikelen