Nieuws21 jan '12 17:08

CDA start discussie over nieuwe koers

Auteur: Bart Tuinman

CDA-leden applaudiseren zich een ongeluk op het partijcongres. De leden klapten voor de nieuwe koers die voorzitter Aart Jan de Geus van het Strategisch Beraad uitstippelde op het congres.

De Geus zijn presentatie van het rapport 'Kiezen en Verbinden' van de denktank vormt het startsein van een maandenlange discussie met de leden over de koers van het CDA de komende 10 à 15 jaar. Die nieuwe koers zal vooral bestaan uit de klassieke standpunten van de partij.

Politiek midden
Volgens De Geus is het zaak heldere keuzes te maken vanuit "het politieke midden". Het Strategisch Beraad pleit onder meer voor durf om te hervormen. De Geus wees op de economische crisis, die volgens hem zwaar drukt op samenleving en duidelijk maakt dat we de afgelopen jaren op te grote voet hebben geleefd.

Beweging nodige
Verder zijn volgens de denktank een aantal "bewegingen" nodig. Bijvoorbeeld van polariseren naar participeren, waarbij erop wordt gewezen dat migranten ook een verrijking kunnen zijn. Ook zou een verschuiving nodig zijn van verbruiken naar waarderen, waarbij wordt betoogd dat economie en duurzaamheid ook heel goed kunnen samengaan.

Scherper afzetten tegen PVV
Met de keuzes in het rapport van de denktank lijkt het CDA zich scherper af te zetten tegen gedoogpartner PVV. Maar partijvoorzitter Ruth Peetoom benadrukt bij herhaling dat het CDA staat voor zijn handtekening onder het regeer- en gedoogakkoord van het minderheidskabinet met VVD en PVV.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen