Nieuws28 okt '11 07:13Aangepast op 28 okt '11 10:00

Stemming over Mauro blunder CDA?

Auteur: BNR Webredactie

Onder druk van het CDA moest de Kamer donderdag beslissen over het lot van de Angolese tiener Mauro Manuel. Na uren debat en crisisoverleg was er nog altijd geen duidelijkheid. Heeft het CDA zich in de vingers gesneden?

De CDA-fractie diende donderdagavond ter elfder ure nog een motie in om Mauro op een studievisum in Nederland te laten blijven. Alleen het CDA stemde voor.

Minister van Immigratie Gerd Leers zei tegen een verslaggever van BNR dat zijn partij constructief bezig is "om ook het warme hart naar deze jongeman te openen", maar dat hij niet "op basis van willekeur of politieke druk de integriteit van mijn asielbeleid kan aantasten."

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma legt de schuld bij de oppositie, die net als VVD en PVV tegen de CDA-motie stemde. "De kans is niet aangegrepen door de Kamer om het muizengaatje dat er is ook open te maken."

Crisis binnen het CDA
De kwestie rondom Mauro verdeelt het CDA hopeloos. Maar de CDA-dissidenten Koppejan en Ferrier blijven erbij, dat Mauro niet uitgezet mag worden, en gaan daarmee in tegen de lijn van de fractie én die van minister Leers van Immigratie en Asiel. Het lot van Mauro komt nu mede in handen van het CDA-congres, morgen.

Volgens BNR-politiek verslaggever Hans Verbeek kunnen we zo langzamerhand wel spreken van een crisis binnen het CDA. "Maar het is wel een door het CDA zelf veroorzaakte crisis", zegt hij.  En die crisis begon met een oplossing die de fractie gisteren bedacht. Met een studievisum zou Mauro misschien toch in het land kunnen blijven. De fractie stemde in met het plan maar minister Leers twijfelde aan de kans op succes van het plan.

Verbeek: "Daar waren de dissidenten Koppejan en Ferrier zo van geschrokken. Hen was in de fractie voorgespiegeld dat het een makkie zou zijn voor Mauro. Daardoor begonnen zij zich in de loop van de avond toch te roeren en maakten duidelijk dat zij tegen de uitzending zouden gaan stemmen."

Regie ontbrak
Wat vervolgens achter de schermen gebeurde, heeft zelfs Verbeek nog niet eerder meegemaakt. "Koppejan en Ferrier, twee leden van een regeringspartij, zochten zelf contact met de oppositie om te kijken of er een gezamenlijke motie kon komen. Het is ongekend. De regie ontbrak totaal binnen de CDA-fractie. Ik denk dat CDA-fractievoorzitter Buma zich dat ernstig moet aanrekenen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen