Nieuws5 dec '11 13:50Aangepast op 5 dec '11 17:50

Akkoord over samenstelling Belgisch kabinet [update]

Auteur: BNR Webredactie

Het duurt 540 dagen, maar dan heb je ook wat. Maandagmiddag om half twee kwam het verlossende bericht: België heeft weer een regering.

Er komen dertien ministers en zes staatssecretarissen.

Evenwicht
Opvallend is dat de Franstaligen genoegen moeten nemen met een bewindspersoon minder. De Vlamingen mogen 6 ministers en 4 staatssecretarissen leveren. De Franstaligen moeten het doen met 9 bewindslieden, onder wie de premier, 6 ministers en 2 staatssecretarissen.

Normaal gesproken is het aantal Nederlandstalige en Franstalige ministers in evenwicht en staat er een taalneutrale premier aan het roer. Maar volgens de Vlamingen voldeed Di Rupo niet voldoende aan die kwalificatie.

Posten
Ook zijn de posten verdeeld onder de zes partijen. De nieuwe regering wordt gevormd door Vlaamse en Waalse socialisten, christendemocraten en liberalen.

Wie de functies gaan bekleden, is nog niet bekend. Formateur Di Rupo heeft de partijen tot 7 uur maandagavond de tijd gegeven om mensen bereid te vinden minister of staatssecretaris te worden. Om 9 uur maandagavong wil Di Rupo dan naar koning Albert II.

Toplaag
Han de Jong, hoofdeconoom bij ABN Amro, is verheugd dat België eindelijk weer een kabinet heeft: "Ik heb in België wel eens mijn zorgen geuit over het feit dat ze geen regering hadden. Dan werd altijd tegen mij gezegd: we hebben meer dan genoeg bestuurslagen. Maar ik denk dat je in een crisis toch ook de toplaag echt nodig hebt."

Gerelateerde artikelen