Nieuws1 feb '12 15:17Aangepast op 1 feb '12 17:39

De Jager rekent op fatsoen van bankiers

Auteur: Edme Koorstra

Minister De Jager vindt dat banken 'zich bewust moeten zijn' van de maatschappelijke verontwaardiging over de exorbitante bonussen in hun sector. Maar een verbod op bonussen wil hij niet.

Dat zei de minister woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De PvdA en SP hadden zo'n verbod voorgesteld, maar dat vindt De Jager een stap te ver.

Zelfregulering
De minister hoopt dat zelfregulering de banken aanzet tot het matigen van beloningen. Een moreel appel van regeringspartij CDA op de financiële sector kan hij zich om die reden goed voorstellen.

'Te zwaar middel'
In de Kamer is er niet voldoende steun voor het door PvdA en SP aangekondigde initiatiefwetsvoorstel. Breed leeft het gevoel dat er een einde moet komen aan excessieve bonussen, maar een meerderheid vindt wetgeving een te zwaar middel. Daarnaast bestaat de vrees dat met een verbod op bonussen reguliere salarissen flink zullen stijgen.

Voor bestuurders bij door de Staat gesteunde banken wordt wel een bonusverbod in de wet vastgelegd. Maandag spreekt de Kamer daar verder over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen