Nieuws3 sep '12 11:14Aangepast op 3 sep '12 16:11

Babygezichtjes tegen geweld in Londen

Auteur: Anne-Greet Haars

In Londen hebben ze wel een hele bijzondere manier gevonden om gevechten en vernielingen te voorkomen: tekeningen van onschuldige babygezichtjes op de voorkant van winkels.

Want wie kan er nou nog vechten of plunderen als er zo'n onschuldig babygezichtje naar je zit te kijken? Verschillende eigenaars van winkels in Londen, die vorig jaar tijdens de rellen werden vernield, denken dat dit oplossing is om plunderingen in de toekomst te voorkomen.

De gezichtjes zijn op de winkels getekend door graffitikunstenaars en zijn gebaseerd op familiefoto's die ingestuurd zijn door mensen uit de buurt. De tekeningen zitten er nu drie weken.

“Er is één winkelstraat waar ze op de rolluiken portretten van baby’s gezet”, legt BNR’s correspondent Lia van Bekhoven uit. “Het is geen wanhoopspoging, maar een experiment. De insteek is: baat het niet dan schaadt het niet.”

Zie hier een filmpje van één van de tekeningen:

Onderzoek
De kunstenaars werden betaald door reclamebureau Ogilvy and Mather. "Onderzoek toont aan dat de gezichtjes van baby's, vooral de ronde kaakjes en de grote ogen, een zorgreflex opwekken in mensen", aldus Tara Austin van Ogilvy and Mather. 

Andere experimenten
Het zogeheten 'Babies of the Borough'-experiment is de één van de pogingen om de Londense jongeren kalm te houden. Eerder werden al experimenten gedaan met klassieke muziek en het controversiële Mosquito Anti-Loitering Security Device; een irritant geluid dat alleen mensen onder de 25 jaar kunnen horen, ingezet.

Sfeer Londen
“De sfeer is tijdens de Spelen is natuurlijk heel goed geweest. Maar wat die rellen betreft: de algemene situatie is alleen maar verslechterd”, legt Van Bekhoven uit.  “Het grootste probleem wat de jongeren betreft, en dat zeggen ze allemaal, is ‘stop and search’: de aanhoudingen door de politie op straat. Er zijn mensen die elke dag worden gefouilleerd en soms zelfs door dezelfde agent. En dat zet kwaad bloed.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen