Nieuws14 nov '11 17:35

EC wil rating probleemlanden opschorten

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Commissie wil Europese landen die financieel in de problemen zitten, hun stempel van kredietwaardigheid tijdelijk opschorten.

Eurocommissaris Michel Barnier van Interne markt bevestigde maandag voor de Franse radio dat de Europese Commissie dit plan dinsdag wil voorleggen. Het zou dan gaan om landen die internationale steun krijgen of landen waarvan de kredietwaardigheid de onzekerheid op de financiële markten vergroot.

ESMA
De European Securities and Market Authorithy beslist dan of een land voor een bepaalde tijd gevrijwaard is van een waardering. Alle kredietbeoordelaars die onder het gezag van de ESMA vallen, zijn daar dan aan gehouden.

"Kredietbeoordelaars hebben dan geen recht, als ESMA dat zo beslist, om bepaalde landen een rating te geven gedurende een gelimiteerde periode, als die onder een internationaal hulpprogramma van het IMF of de EU vallen", zegt Barnier op radio BFM.

Barnier presenteert dinsdag plannen om kredietbeoordelaars, zoals Moody's, Fitch en Strandard & Poor's, aan strengere regels te onderwerpen, met als ultiem middel om ze civielrechtelijk te vervolgen. De kritiek op de ratingagencies neemt de laatste tijd toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen