Nieuws8 sep '12 15:31Aangepast op 9 sep '12 13:47

Syrische leger claimt Aleppo

Auteur: Fleur de Bruijn

Militairen van het Syrische leger claimen zaterdag een belangrijke legerbasis en wapenopslag in de stad Aleppo te hebben heroverd op de rebellen.

Dat gebeurde volgens militaire bronnen na zware gevechten die 20 uur hadden geduurd. Aan beide zijden vielen volgens ooggetuigen veel slachtoffers.

De rebellen hadden een deel van de Hanano basis en de wapenopslag vrijdag veroverd. Volgens de woordvoerder van de militairen waren ze ‘wanhopig' op zoek naar wapens. De rebellen werden met tanks en helikopters verdreven. De militairen zouden zes bewapende voertuigen hebben vernietigd waarmee de rebellen wapens wilden vervoeren.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten meldde dat vrijdag 18 militairen en vier opstandelingen sneuvelden in de slag om de basis. In heel Syrië vonden vrijdag volgens het observatorium 136 mensen de dood, onder wie 73 burgers.

Sancties schaden Rusland
Eerder zaterdag zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat de Amerikaanse sancties tegen Syrië en Iran de Russische zakelijke belangen schaden.

“Eenzijdige Amerikaanse sancties tegen Syrië en Iran raken in toenemende mate de belangen van de Russische zakenwereld'', aldus Lavrov. Vooral de Russische banken ondervinden hiervan schade, zei hij.

Bezittingen bevroren
Washington heeft de bezittingen van meer dan 100 leden van het Syrische regime in het buitenland 'bevroren' en Amerikaanse bedrijven verboden met hen zaken te doen. Ook hebben de VS vorige maand sancties opgelegd aan de Syrische staatsoliemaatschappij Sytrol.

Rusland heeft zich de woede van de westerse en Arabische wereld op de hals gehaald door een veto uit te spreken tegen drie VN-resoluties van de Veiligheidsraad. Die behelsten sancties tegen de Syrische president Bashar al-Assad gericht op het beëindigen van de al 18 maanden durende burgeroorlog.

Maar Rusland weigert sancties tegen Syrië te steunen, ,,omdat sancties tot niets leiden'', zei Lavrov in de marge van de jaarlijkse economische top van APEC-landen in Vladivostok.

Nucleaire programma
De Verenigde Staten hebben ook financiële sancties opgelegd aan Iran in verband met het omstreden nucleaire programma van het land en oefent druk uit op andere landen om geen Iraanse olie in te voeren.

Rusland zal er deze maand bij de VN-Veiligheidsraad op aandringen alsnog in te stemmen met een vredesakkoord voor Syrië, zei Lavrov. Het plan van voormalig VN-gezant Kofi Annan kreeg de steun van het Kremlin, maar voorzag niet in een expliciete oproep aan de Syrische president op te stappen.

Maar het Westen maakte snel duidelijk dat het geen rol zag voor Assad in een overgangsregering van nationale eenheid. Het plan raakte verder op de achtergrond toen bemiddelaar Annan ontslag nam. Ook de gewapende oppositie hekelde de overeenkomst en de gevechten zijn sindsdien geëscaleerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen