Nieuws18 jun '12 07:15

Rijden in Duitsland is leuker en goedkoper

Auteur: Anne-Greet Haars

Autorijdende Nederlanders betalen veel meer belasting dan automobilisten in bijvoorbeeld België en Duitsland. Als de forensentaks daar bijkomt, wordt het verschil nog groter.

De ANWB is dan ook tegen en schreef een brief naar de Tweede Kamerleden. Die gaan de forensentaks vandaag bespreken.

Guido van Woerkom, directeur van de ANWB, wil allereerst het verschil duidelijk maken tussen wat we nu betalen en straks gaan betalen. “Nu betalen we voor een gemiddelde auto 212 euro per maand en dat wordt, inclusief de BTW-verhoging straks, 282 euro. Er komt dus 70 euro per auto bij.”

“Als je Nederland stelt op 100 en gaat kijken naar de kosten van auto’s in onze omgeving, dan betaal je in Duitsland 76, België 82 en in Frankrijk 77.”

Gat
“Als je dan ook nog eens kijkt naar wat de overheid krijgt van de automobilist en er aan uitgeeft, zit er een groot gat. Er gaat 20 miljard van de automobilist naar de schatkist en in een gunstige berekening gaat er 6 miljard terug”, vertelt Van Woerkom.

Forensentaks
“De discussie gaat nu over de reiskostenvergoeding, waarvan sommige partijen zeggen dat deze niet bestaat in het buitenland en dus kan je die wel afschaffen”, zegt de ANWB-directeur.

Maar het is nog de vraag of de forensentaks er daadwerkelijk komt, omdat er al zoveel partijen tegen zijn. “We hopen het van harte. We hebben gezien dat er 250.000 mensen in drie dagen tijd naar de ANWB-website zijn gegaan voor een reiskostencheck. Mensen zijn geschrokken.”

Effectief
Maar de maatregelen zou wel 5 tot 10 procent minder auto's op de weg betekenen, zegt Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft. "Er zit nu een soort premie op dat je ver weg woont van je werk. De maatregel is daarom effectief voor filebestrijding."

Wel benadrukt Van Wee dat de effecten pas op de lange termijn zichtbaar zullen zijn. "Op dit moment mag je die effecten nog niet verwachten, want mensen gaan niet gelijk verhuizen of veranderen van baan. Maar mensen gaan misschien wel meer carpoolen of thuiswerken en dat scheelt in de files."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen