Nieuws9 jun '12 11:37

Peiling SP toont begrip voor langer doorwerken

Auteur: Melvin Captein

Hoewel er flink is gemopperd over verhoging van de pensioenleeftijd heeft een meerderheid begrip voor de maatregel. Twee derde van de bevolking is voor doorwerken na de 65ste verjaardag.

Dat blijkt uit een peiling die de SP heeft laten verrichten door Maurice de Hond. De eind mei gehouden peiling, die vandaag werd vrijgegeven, is gehouden onder een representatieve groep van 2000 mensen.

Van deze groep stemde 66 procent voor doorwerken op de oude dag, 34 procent is ertegen.

Opmerkelijk
De uitkomst is opmerkelijk omdat de SP zichzelf eerder uitsprak tegen de verhoging van de AOW leeftijd naar 67 jaar te zijn. Emile Roemer gaf echter aan dat dit standpunt geen breekpunt hoeft te zijn wanneer de partij na een goede verkiezingsuitslag moet onderhandelen over een formatie.

Roemer blikt de laatste tijd wel vaker publiek vooruit op de komende verkiezingen. Gisteren maakte de SP-voorman bekend een lijstverbinding met de PvdA aan te willen gaan, om bij de verdeling van eventuele restzetels sterker te staan.

Reiskosten
In de peiling bespeurde De Hond verder meerderheden voor onder meer verhoging van de belasting voor mensen die meer verdienen dan anderhalve ton, voor handhaving van de huidige ontslagbescherming en de onbelaste reiskostenvergoeding en voor inkomensafhankelijke zorgpremies.

Driekwart van de mensen wil volgens de peiling niet dat het eigen risico in de zorg wordt verhoogd. Net zoveel mensen zijn tegen een grotere invloed van de Europese Unie op de Nederlandse begroting. En maar liefst 89 procent wil meer investeringen in werkgelegenheid en economie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen