Nieuws13 dec '11 07:49Aangepast op 13 dec '11 16:26

Jacht op vakbonden is geopend

Auteur: BNR Webredactie

Als een dolk in de rug. Zo moet het voelen voor de vakbonden. De politiek stemt dinsdag over een voorstel dat de macht van de bonden verder inperkt, juist nu die zo verzwakt zijn.

Politieke partijen openen de jacht op de vakbonden. De PVV wil dat CAO's alleen nog algemeen verbindend kunnen worden verklaard als een meerderheid van de werknemers in een sector achter het onderhandelingsresultaat staat.

Dat betekent dus dat ook werknemer die geen lid van de vakbond zijn een stem krijgen in de CAO-onderhandelingen. CDA en VVD zijn positief over dit plan.

Laatste zetje
Of de PVV dacht 'de bonden staan er al zo slecht voor, ik geef het laatste zetje'? "Nou nee,"reageerde PVV-Tweede Kamerlid Ino van den Besselaar dinsdag in BNR Humberto Tan. "Ik heb gemerkt dat de bonden tot inkeer zijn gekomen dat zij niet meer in alle sectoren goed aan de bak komen. Ze vertegenwoordigen slechts een betrekkelijk aantal mensen en bij het personeelsbestand van de bonden zie je vergrijzing."

CAO-tafel
In veel sectoren zitten ook jonge mensen, ging Van den Besselaar verder. "Die moeten kunnen meepraten over hun eigen arbeidsvoorwaarden. Bij de bonden zijn veel leden gepensioneerd of arbeidsongeschikt. Die horen níet mee te praten over de arbeidsvoorwaarden aan de CAO-tafel."

Social media
Via een referendum, bijvoorbeeld via social media, zouden alle mensen uit één branche zich mogen uitspreken, gaf Van den Besselaar aan.

SP: idioot idee
Paul Ulenbelt, Kamerlid van de SP, noemde het voorstel op BNR een "idioot idee". "De PVV zegt dat er iets mis is met de representativiteit van de vakbonden. Nou kan je inderdaad zeggen dat er meer ouderen dan jongeren lid zijn. Maar dat is iets anders dan dat het fout zit met de representativiteit. De vakbonden worden vertrouwd en worden gekozen in ondernemingsraden."

Het doel van de PVV is de verzwakking van de bonden, terwijl de SP ze juist wil versterken, vatte Ulenbelt samen.

CNV ook tegen
Ook Jaap Smit, voorzitter van CNV, is tegen het plan van de PVV. Hij zei dinsdag op BNR: "Het is het paard achter de wagen spannen, geen verstandig plan. Wat meneer Van den Besselaar vergeet, is dat uit onderzoek blijkt dat ruim 70 procent van de mensen vertrouwen heeft in de vakbond. Dat is meer dan in de politiek."

Apptalk
De Apptalk-stelling van dinsdag is: "Iedereen moet kunnen stemmen over een cao". Heb je een mening? Download dan nu de nieuwe iPhone- of iPad-app.

De nieuwe BNR App (met Apptalk) is hier te downloaden voor iPhone en iPad. De versies voor Android en Windows Phone 7 (zonder Apptalk) volgen later. Kijk in de FAQ-sectie voor meer informatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen