Nieuws27 aug '12 17:27Aangepast op 27 aug '12 17:54

Onderzoek naar ongeluk Friso afgerond

Auteur: Mijke Hurkx

Een half jaar nadat Prins Friso werd bedolven onder de sneeuw van een lawine in het Oostenrijkse Lech, is het onderzoek naar het ongeluk afgerond. De prins ligt nog steeds in coma, hij liep een ernstige hersenbeschadiging op.

Dat melden media in het Alpenland. Het onderzoek van het plaatselijk Openbaar Ministerie in Feldkirch is naar Innsbruck doorgestuurd voor verdere beoordeling. Over de inhoud is nog niets bekend.

Schuldige
Een mogelijkheid is dat het rapport een aanbeveling bevat om niemand te vervolgen. Het rapport kan ook adviseren iemand in staat van beschuldiging te stellen. Een van de mogelijke verdachten is Florian Moosbrugger, de Oostenrijkse vriend die Friso op zijn skitocht begeleidde. Hij zou de lawine kunnen hebben veroorzaakt door onvoorzichtig gedrag.

Nog lang geen duidelijkheid
De toetsing in Innsbruck kan volgens een justitiewoordvoerder enkele weken in beslag nemen. Het behoort tot de mogelijkheden dat het dossier voor de uiteindelijke beslissing uit Innsbruck wordt doorgestuurd naar de landelijke hoofdstad Wenen.

De Rijksvoorlichtingsdienst liet weten geen uitspraken te doen naar aanleiding van het onderzoek. "Het betreft een onafhankelijk onderzoek. Het is bekend dat dat plaatsvindt. Op enig moment zullen wij waarschijnlijk wel kennisnemen van de inhoud.''

Coma
"Hij ligt nog altijd in coma in een ziekenhuis in Londen", 
zei prins Willem-Alexander anderhalve maand terug over zijn broer tijdens een fotosessie met zijn gezin in de buurt van zijn huis op landgoed De Horsten in Wassenaar. De prins kwam op 17 februari onder een lawine terecht in het skigebied van Lech. Door dat ongeluk liep Friso een ernstige hersenbeschadiging op.

Beroepsgeheim

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is gestart met het voorbereiden van een tuchtprocedure tegen neurochirurg Kees Tulleken wegens schending van het beroepsgeheim. Via Tullekens vrouw, NRC-journalist Jannetje Koelewijn, kwam informatie naar buiten over de gezondheidstoestand van Prins Friso na zijn ongeluk.

Gerelateerde artikelen