Nieuws3 nov '11 13:17

Aftreden Papandreou van de baan

Auteur: BNR Webredactie

De Griekse regering wil met de oppositie praten over de vorming van een overgangsregering tot er vervroegde verkiezingen zijn.

Een lid van het Griekse kabinet laat bovendien weten dat Papandreou niet is opgestapt, zoals eerder werd gemeld. De Griekse premier zou volgens verschillende media vanmiddag nog zijn positie ter beschikking stellen. Zijn kabinet was in spoedzitting bijeen nadat verschillende ministers zich keerden tegen het referendumplan.

Weerstand
Oppositieleider Samaras heeft zijn weerstand tegen een regering van nationale eenheid opgegeven en wil meewerken aan een gezamenlijke regeringsploeg. 

Direct na de spoedzitting had Papandreou een onderhoud met de Griekse president Karolos Papoulios. D BBC meldde dat hij daarbij zou aanbieden een coalitieregering te vormen met voormalig centrale bankier Lucas Papademos als premier.

Kritiek minister van Financiën
De Griekse regering wankelt sinds minister van Financiën Evangelos Venizelos de premier donderdag in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk maakte dat de geplande volksraadpleging een stommiteit is: "De Griekse deelname aan de euro is een verworvenheid die niet mag afhangen van een referendum."

Venizelos kreeg bijval van zijn eigen staatssecretaris, van de minister van Ontwikkeling en de minister van Volksgezondheid.

Gerelateerde artikelen