Nieuws6 nov '11 19:22Aangepast op 7 nov '11 11:12

Papandreou geen premier van nieuwe regering

Auteur: BNR Webredactie

Er komen vervroegde verkiezingen in Griekenland. George Papandreou wordt niet de premier van de nieuw te vormen Griekse regering, die er binnen een week kan zijn.

Dit is de uitkomst van het topoverleg tussen de Griekse president, premier en oppositieleider - Karolos Papoulias, George Papandreou en Antonis Samaras. Dat is uit goed ingevoerde bronnen in Athene vernomen.

Kandidaat-premiers
De vervroegde verkiezingen vinden plaats nadat het reddingsplan is aanvaard dat het land uit de schuldencrisis moet loodsen. De socialistische leider Papandreou zal de gesprekken met de oppositie over de kabinetsformatie maandag voortzetten. Daarbij wordt bekend wie de nieuwe premier van Griekenland wordt. Kandidaten voor het premierschap zijn onder anderen Samaras, Petros Moliviatis en Loukas Papaimos.

Binnen een week
Als alles goed verloopt, dan zal de nieuwe regering binnen een week een vertrouwensstemming krijgen en ingezworen kunnen worden, liet een woordvoerder van de Griekse regering weten.

Oppositie
Onderwerp van het overleg dat zondagavond in Athene werd gevoerd, was de vorming van een nieuwe regering. Daar moeten zowel de huidige socialistische regeringspartij Pasok als de belangrijkste oppositiepartij, de conservatieve Nieuwe Democratie (ND), aan deelnemen.

De socialistische leider zal de gesprekken met de oppositie over de kabinetsformatie morgen voortzetten.

Stap in goede richting
"Dit besluit is een stap in de goede richting", zegt Nikos Lanser, een historicus die al twaalf jaar in Griekenland woont. En: "De reacties zijn neutraal tot triomfantelijk."

Gerelateerde artikelen