Nieuws6 nov '11 12:33Aangepast op 6 nov '11 17:17

Griekse oppositie eist vertrek Papandreou

Auteur: BNR Webredactie

De Griekse oppositieleider Antonis Samaras wil alleen meewerken aan een oplossing voor de politieke crisis in het land als premier George Papandreou aftreedt.

Catastrofaal
Dat liet Samaras zondag weten na crisisberaad met president Karolos Papoulias. Volgens Samaras zal "alles weer gaan lopen" zodra Papandreou vertrekt. De leider van de conservatieve Nieuwe Democratie-partij denkt dat Griekenland daarmee "een boodschap van stabiliteit aan de rest van de wereld" geeft.

Samaras wil daarnaast zo snel mogelijk vervroegde verkiezingen houden, een voorstel dat Papandreou omschreef als "catastrofaal". De Grieken zelf zitten er trouwens evenmin op te wachten: uit een recente peiling blijkt dat 36 procent een nieuwe stembusgang steunt. Iets meer dan de helft vindt dat een regering van nationale eenheid het land uit de crisis moet loodsen.

Failliet
Die laatste optie lijkt de oppositieleider uit te sluiten. Zonder steun van de grootste oppositiepartij komt uitkering van de eerstvolgende tranche noodhulp van 8 miljard euro in gevaar. De bezuiningen en hervormingen die Europa en het IMF daaraan verbinden vereisen steun van 60 procent van de volksvertegenwoordigers.

Als Griekenland medio december de geplande tranche van 8 miljard niet zou ontvangen stevent het land alsnog af op een chaotisch faillissement.

Overgangsregering
Het kabinet van Papandreou vergadert zondagmiddag. Mogelijk kondigt Papandreou daarna zijn vertrek aan. De premier zegt bereid te zijn om af te treden als dat betekent dat er een regering van nationale eenheid komt.

Mocht Papandreou inderdaad aftreden, dan is de verwachting dat president Papoulias de vorming van een overgangsregering ter hand zal nemen na crisisoverleg met alle fractieleiders.

Oppositie radicaal tegen Papandreou
Of Papandreou de maandagochtend nog haalt als premier? Die kans is heel klein, gelooft Nikos Lanser. Deze historicus uit Nederland die al 12 jaar in Griekenland woont, zei zondag op BNR: "Binnen z'n partij heeft hij weinig steun, op straat heeft hij totaal geen steun en alle oppositiepartijen zijn radicaal tegen hem."

Gerelateerde artikelen