Nieuws5 nov '11 11:42

Venizelos, kolos in de startblokken

Auteur: BNR Webredactie

Als de Griekse premier George Papandreou alsnog zijn functie neerlegt, staat zijn opvolger al te popelen: vice-premier Evangelos Venizelos.

Verschillende oppositiepartijen hebben laten weten dat ze bereid zijn toe te treden tot een regering van nationale eenheid zodra Venizelos premier wordt. Hoewel de partijgenoot van Papandreou in het buitenland nog weinig bekendheid geniet, is hij in zijn eigen land een grote naam.

Ministersposten
Venizelos bezette de afgelopen twintig jaar al een hele reeks ministersposten. Hij is zoon van een advocaat uit de havenstad Thessaloniki en kent de grondwet op zijn duimpje. Hij studeerde rechten in Thessaloniki, Parijs en Melbourne en ontving in Australië een eredoctoraat.

Met zijn perfecte beheersing van het Engels en Frans kan Venizelos ook internationaal indruk maken, wat hem de afgelopen maanden al goed van pas kwam bij zware onderhandelingen over internationale reddingsplannen voor de Griekse economie.

Intimidatie
Venizelos is sinds 1990 lid van het Centraal Comité van de socialistische Pasok-partij. In zijn begintijd kreeg hij het als regeringswoordvoerder vaak aan de stok met de media, maar ook met partijgenoten die anders tegen bepaalde zaken aankeken. Intimidatietechnieken zijn de kolossale Venizelos niet vreemd, wat hem mogelijk in 2007 het partijleiderschap kostte. Hij verloor het, toen nog, van Papandreou.

Gerelateerde artikelen