Nieuws4 nov '11 23:00Aangepast op 5 nov '11 15:14

Papandreou wint vertrouwensstemming

Auteur: BNR Webredactie

De onderhandelingen over de vorming van een nieuwe Griekse coalitieregering worden snel geopend.

Na zijn bezoek aan president Karolos Papoulias bleek premier George Papandreou zaterdag nog geen duidelijkheid te kunnen geven over de nabije toekomst van zijn land.

Belangrijkste kwestie was de vorming van een coalitieregering. Bij zijn aankomst in het paleis meldde Papandreou dat politieke consensus cruciaal is om verkiezingen te voorkomen en om de toekomstige lidmaatschap van Griekenland van de eurozone te garanderen.

Broos
Het vertrouwen dat Papandreou zaterdagochtend kreeg van de meerderheid van de Griekse volksvertegenwoordigers is volgens waarnemers echter bijzonder broos. Men gaat er nog altijd van uit dat de premier het veld zal ruimen. "Ga in vrede, maar ga!", zou de  boodschap van de parlementariërs zijn.

Daarmee lijken er drie opties over te blijven:

- Onderhandelingen met de grootste oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND) van Antonis Samaras verlopen succesvol. In dat geval zal Papandreous partijgenoot en huidige minister van Financiën Evangelos Venizelos het roer overnemen en leiding gaan geven aan een solide overgangsregering.

- De gesprekken met de ND lopen op niets uit en de partij van Papandreou, Pasok, richt zich tot de kleinere partijen. Daar kan ook een solide regering uit voortkomen, die eveneens onder leiding zou staan van Venizelos.

- Alle onderhandelingen mislukken en er rest niets anders dan een demissionair kabinet zonder sturing. In dat geval komen er waarschijnlijk in januari nieuwe verkiezingen. Voor de kansen op een oplossing voor de Griekse schuldencrisis is dit met afstand het meest ongunstige scenario.

Pluche
Historicus Kees Klok, gestationeerd in Thessaloniki, meldt dat Papandreou voorafgaand aan het gesprek met Papoulias al liet doorschemeren zijn langste tijd als premier te hebben gehad. "Ik zit niet vastgekleefd aan het pluche", zou hij hebben gezegd.

Volgens Ben Hoetjes, emeritus hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Maastricht, heeft Papandreou zeker zijn verdiensten. Zelfs diens voorstel voor een referendum vindt Hoetjes verdedigbaar. Hij houdt hoop op een goede afloop, maar dan moet ook een land als Italië mee willen werken.

De regering-Papandreou wist zaterdagochtend genoeg ja-stemmen binnen te slepen om de vertrouwensstemming te winnen. George Papandreou liet het Griekse parlement vrijdagavond al weten te willen praten over de vraag wie een nieuwe Griekse regering moet leiden. Intussen meldde persbureau Reuters al het vertrek van de premier, op basis van anonieme bronnen.

Ruim veertig socialistische volksvertegenwoordigers voerden vrijdag vóór Papandreou het woord in het debat over het vertrouwen in de premier. Alleen als Papandreou aan de slag gaat met een regering van nationale eenheid op brede basis krijgt hij de steun van zijn partijgenoten.

Brede coalitie
Papandreou was zelf de laatste spreker van de avond. Hij bepleitte eveneens een brede coalitie om het reddingsplan dat met de andere eurolanden is afgesproken uit te voeren.

Verkiezingen
Vervroegde verkiezingen zijn volstrekt niet aan de orde als het aan de premier ligt. "Nieuwe verkiezingen brengen de noodsteun die het land is toegezegd in gevaar. Als we geen akkoord bereiken komt er geen nieuwe tranche en lopen alle deals gevaar.''

Volgens Papandreou zou het land in de komende weken zonder regering al 5 miljard euro mislopen.

De conservatieve Nea Dimokratia (ND), de grootste oppositiepartij, was niet van de partij. Duizenden linkse demonstranten hebben zich verzameld voor het parlementsgebouw in Athene.

Kleine partijen
Volgens bronnen in Athene zijn leiders van enkele kleinere partijen bereid een coalitie te steunen onder leiding van minister van Financiën Evangelos Venizelos. Dan zou Papandreou wel in het openbaar moeten verklaren dat hij het veld ruimt.

Gerelateerde artikelen