Nieuws9 sep '11 21:50Aangepast op 9 sep '11 22:06

Tofik Dibi gaat Salman Rushdie achterna

Auteur: Pieter van den Akker

De islam moet worden bevrijd van extreme denkers. Om dat te bereiken roept GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi moslims op zich te scharen achter wat hij de 'laatste fatwa' noemt. Moslims moeten voor zichzelf gaan denken en geloof in vrijheid aanhangen, vindt de politicus.

Mensen die het met hem eens zijn, kunnen hun naam achterlaten op een website die Dibi heeft opgezet. Een fatwa is een decreet dat is uitgevaardigd door islamitische geestelijken en dat moslims opdraagt hoe ze zich moeten gedragen. Beroemd voorbeeld is de fatwa die opriep tot de dood van schrijver Salman Rushdie voor zijn boek Duivelsverzen.
Democratie in de Arabische wereld
Dibi grijpt de herdenkingen van 9/11 aan om zijn pleidooi kracht bij te zetten. Hij vindt dat de kapers van de vliegtuigen in de Verenigde Staten 10 jaar geleden ook de islam hebben gekaapt. "Wij redelijke moslims uit alle hoeken van de wereld willen een van onze meest waardevolle bezittingen ons weer eigen maken. Dat is het meest waardige eerbetoon dat wij kunnen geven aan alle slachtoffers van extremisten en ook aan hen die op dit moment vechten voor vrijheid en democratie in de Arabische wereld."
Radicale islamcritici
Maar Dibi zegt niet alleen in het geweer te komen tegen extremistische moslims, maar ook tegen 'radicale islamcritici die ons proberen op te sluiten in hun dogmatische interpretatie van ons geloof'.
Reactie Wilders
PVV-leider Geert Wilders was er vrijdagavond op Twitter als de kippen bij om te reageren op het idee van Dibi. Hij schreef: "Dibi wil laatste fatwa om islam van extreme denkers te bevrijden. Maar wat we nodig hebben is een fatwa om ons van de islam te bevrijden!"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen