Programma25 nov '12 23:10Aangepast op 26 nov '12 00:19

Academisch ziekenhuis grootverdiener in zorg

Auteur: Mijke Hurkx

Universitair medische centra boeren veel beter dan andere ziekenhuizen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau SIRM, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen.

Image

Een universitair ziekenhuis - er zijn er acht in Nederland - verdient gemiddeld 714 miljoen euro per jaar. Dat is bijna 2,7 keer zo veel als een zogenoemd topklinisch ziekenhuis en 6,3 keer zoveel als een basisziekenhuis.

Verschillen
Het verschil tussen die laatste twee is de zorg die er geleverd wordt: een topklinisch ziekenhuis heeft speciale, dure voorzieningen voor bijzondere medische ingrepen zoals hartchirurgie en transplantaties. Een basisziekenhuis heeft die niet.

Wetenschappelijk onderzoek
De universitaire ziekenhuizen onderscheiden zich door wetenschappelijk onderzoek, laat een woordvoerder van de NVZ weten. Volgens een woordvoerder maken deze ziekenhuizen extra kosten door juist die 'academische componenten'. "Daarvoor krijgen ze subsidie van zowel het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, als Onderwijs, Cultuur en Wetenschap."

"Universitaire ziekenhuizen mogen gewoon veel meer. Er zitten mensen in onderzoekstrajecten en dat levert geld op", verklaart een woordvoerder. "Bovendien komen er meer mensen naar dit soort ziekenhuizen voor zogenoemde last resort-behandelingen - oftewel behandelingen die een laatste redmiddel zouden kunnen bieden."

In Nederland zijn in totaal 28 topklinische ziekenhuizen die gemiddeld 283 miljoen euro aan omzet kunnen wegschrijven. Er zijn nog een stuk meer basisziekenhuizen, namelijk 81. Die boekten een gemiddelde omzet van 113 miljoen euro.Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen