Nieuws3 mrt '12 09:54

Journalisten: Middeleeuwse slachting in Homs

Auteur: Marjan van den Berg

De journalisten die wisten te ontsnappen uit Syrië, hebben een boekje opengedaan over hun ervaringen in de stad Homs. Intussen mag het Rode Kruis nog altijd niet met hulpgoederen naar de verwoeste wijk Baba Amro.

De gewonde Britse fotograaf Paul Conroy sprak vanuit zijn ziekenhuisbed van een "middeleeuwse belegering en slachting". "Er zijn geen militaire doelen in de wijk Baba Amro. Alle intense beschietingen zijn gericht op de burgerbevolking." Volgens hem is in Homs sprake van "meer dan een catastrofe".

Journalisten
Volgens de Franse verslaggeefster Edith Bouvier en de Franse fotograaf William Daniels schiet het Syrische leger met opzet op journalisten. "Er waren zeker vijf explosies vlak achter elkaar, erg dichtbij. We hadden echt het gevoel dat ze rechtstreeks op ons schoten."

De Amerikaanse journaliste Marie Colvin en de Franse fotograaf Remi Ochlik kwamen bij beschietingen om het leven.

Conroy: "Ik was bij Marie toen ze werd gedood, en ik weet wie haar heeft gedood." Het onderzoek dat de Syrische autoriteiten hebben aangekondigd naar de dood van de journalisten noemde hij "lachwekkend".

Bloedbad
Syrische troepen hebben een bloedbad aangericht in de opstandige wijk Baba Amro in Homs. Volgens onbevestigde berichten zijn er mensen standrechtelijk geëxecuteerd, nadat de wijk in handen viel van het regeringsleger.

Rode Kruis
Een team van het Rode Kruis heeft zaterdag met toestemming van de Syrische autoriteiten poolshoogte genomen in de verwoeste wijk. Toestemming om hulpgoederen te brengen, heeft de organisatie nog altijd niet.

"We hebben ziekenhuizen en huizen bezocht en een inventarisatie gemaakt van alles wat nodig is'', zei een medewerker van het Rode Kruis in de Syrische hoofdstad Damascus.

Gerelateerde artikelen