Nieuws11 mei '11 16:36

Diversiteit omdat het kan

Auteur: Riske Betten

“Diversiteit? Nee, sorry. Daar hebben we nu even geen tijd voor, het is crisis", zei premier Rutte nog niet zo heel lang geleden. De beurs DiversityWorks in de Passenger Terminal Amsterdam was daarom afgelopen woensdag en donderdag misschien wel des te bijzonder. Wat zijn de grote voordelen van diversiteit op de werkvloer?

“Een van de redenen om DiversityWorks te organiseren is omdat het bedrijfsleven niet goed genoeg op de hoogte is van de voordelen van een gemixte werkvloer", zegt organisator Stefanie de Warrimont.

Aanvulling in plaats van hindernis?
"We moeten mensen met een andere achtergrond zien als een aanvulling in het personeelsbestand, niet als een hindernis. Zo is het voor bedrijven een hele goede kans om beter contact te leggen met bepaalde klanten, daarnaast spreken bijvoorbeeld allochtonen vaak meerdere talen.”

Wat is het een probleem?
“Het probleem is niet de crisis, maar de manier waarop we er mee omgaan. Nog steeds denken we in Nederland dat we het kunnen permitteren om alleen bepaalde bevolkingsgroepen aan te nemen. Het liefst willen we met mensen werken die op ons lijken, dat geeft ons vertrouwen. Maar dat is juist het probleem!”, zegt Carmen Breeveld, Europees zwarte zakenvrouw van het jaar 2003. “We hebben diversiteit echt nodig, zeker nu de populatie vergrijst.”

Wat is de oplossing?
Volgens Breeveldt moet er een cultuuromslag plaatsvinden. “Zoals je weet geldt in Nederland tijdens een crisis: last in, first out.  Dit jaar gaan er 500.000 mensen met pensioen en dat aantal neemt toe tot 2020. Als je de jonge mensen en  allochtonen er sneller uitgooit, houdt je niks meer over. Diversiteit was de afgelopen jaren een goed speerpunt in het beleid van de overheid. Je ziet nu dat al dit talent verdwijnt naar het bedrijfsleven. Zonde voor de overheid want dat talent komt nooit meer terug. Tijd voor een cultuuromslag dus!"

Luister rechts naar het hele interview in het BNR-programma Carrière.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen