Nieuws1 aug '11 06:28Aangepast op 1 aug '11 07:55

De Jager wil ECB-garantiebedrag pas later bespreken

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) ziet geen reden om met de Tweede Kamer te spreken over een specifiek onderdeel van de Griekse reddingsmaatregelen. Dat heeft hij zondag per brief aan de Kamer laten weten.

De minister heeft een deel van de deal over Griekenland verzwegen, uit angst voor marktreacties, laat hij per brief aan de Tweede Kamer weten.
Kamerleden hadden om uitleg verzocht naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad.
Luister rechts naar de uitleg van BNR-redacteur Mark Beekhuis, Ivo Arnold (hoogleraar Monetaire Economie) en Kees Aarts (hoogleraar politicologie). Of lees meer hieronder.
De NRC meldde vrijdag dat Nederland, bovenop andere steunmaatregelen, met andere eurolanden in totaal 35 miljard euro moet storten als garantie voor de Europese Centrale Bank (ECB).
Zwakke argumentatie brief
"De Jager zegt dat hij de Kamer niet volledig heeft voorgelicht omdat hij rust op de financiele markten wil houden. Dat vind ik een raar argument," zegt Ivo Arnold, hoogleraar Monetaire Economie aan Nyenrode tegen BNR. 
"Ik denk dat het alleen maar geruststellender is voor de markten als ze weten dat dit onderpand gegarandeerd wordt door de Europese Unie," zegt hij. Het was al lang bekend dat er een onderpand voor de ECB gegarandeerd moest worden."
"Opeenstapeling van fouten"
De hoogleraar noemt de 'vergeten 35 miljard' een mogelijke "opeenstapeling van fouten". "Of je gaat toch vermoeden dat men graag een beeld wil schetsen dat de publieke bijdrage aan de Griekse leningen wel meevalt, maar dan worden ze achterhaald door de feiten natuurlijk," aldus Arnold.
Oppositie
Oppositiepartijen wilden in het weekeinde uitleg van de bewindsman, zodat ze maandag kunnen bepalen of ze er een apart debat aan willen besteden. Wat De Jager betreft is dat op dit moment niet nodig.
"Aangezien de situatie waarin deze tijdelijke garantiestelling noodzakelijk is nu nog niet aan de orde is, bestaat de mogelijkheid om te zijner tijd hierover te spreken met de Kamer, waar ik op dat moment verslag zal doen over de verschillende opties'', schrijft hij.
35 miljard extra
Deze 35 miljard euro komt bovenop de 109 miljard euro van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds, en de miljarden namens de private financiële sector. Hoeveel Nederland uiteindelijk zal bijdragen moet nog op Europees niveau worden bepaald.
Uitleg
"Wat betreft de uiteindelijke exacte omvang en vormgeving van de voor de ECB benodigde garantie dient nog overleg plaats te vinden'', zegt De Jager hierover."Ten aanzien van de omvang merk ik op dat ik in de Kamer duidelijk heb aangegeven dat hierbij een relatie bestaat met de onderpanden die door de Griekse banken aan de ECB zijn gegeven (en daarmee van substantiële aard kan zijn)'', staat in de brief.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen