Nieuws9 sep '12 13:51Aangepast op 9 sep '12 22:22

Campagne: nog drie dagen

Auteur: Fleur de Bruijn

Kort voor de verkiezingen wordt het nieuws gedomineerd door de verkiezingscampagne. BNR zet opvallende berichten op een rij.

Pvda: "Geen angstbeelden schetsen"
PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat VVD-lijsttrekker Mark Rutte "geen angstbeelden moet schetsen'' over het PvdA-verkiezingsprogramma. Samsom zei dat in reactie op uitlatingen van Rutte, die zondag aangaf dat Nederland onveiliger wordt als de PvdA weer aan de macht komt.

Ik vind niet dat je campagne moet voeren op basis van angstbeelden van het programma van anderen, maar op basis van je eigen programma. Ik vertel wat wij willen met Nederland en dan zijn kiezers slim genoeg om door angstbeelden heen te prikken'', zei Samsom zondagavond na afloop van een PvdA-verkiezingsbijeenkomst in Drachten.

SP: Roemer wil toch vicepremier worden
Emile Roemer sluit niet langer uit dat hij vicepremier wil worden onder Diederik Samsom, mocht de PvdA woensdag als grootste uit de verkiezingen komen en een coalitie willen sluiten met Roemers SP. Dat zei SP-leider Emile Roemer zondag in het tv-programma Buitenhof. Tot nu toe zei Roemer dat hij in dat geval de SP-fractie zou blijven leiden in de Tweede Kamer.

SP: Onderzoek naar peilingen
SP-lijsttrekker Emile Roemer vindt dat er moet worden nagedacht over een verbod op peilingen in de laatste weken voor de verkiezingen, zoals in bijvoorbeeld Frankrijk bestaat. “Daarmee haal je de hype weg’’, zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.

Roemer zit ook wel een nadeel: de vrijheid van meningsuiting wordt aan banden gelegd. Toch vindt hij dit onderwerp ‘een goede discussie waard’. Hij wil dat die na de huidige verkiezingen wordt gevoerd.

CU: verbazing over omgang kernwaarden CDA
ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob is verbaasd over de manier waarop het CDA is omgegaan met hun kernwaarden. Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

Volgens Slob heeft het CDA 'eerder een heel andere boodschap verdedigd dan dat het nu uitdraagt'. "Als je ziet dat de VVD bij de vorige verkiezingen op veiligheid hamerde, maar in de kabinetsperiode ongelooflijk heeft bezuinigd op Defensie. En nu presenteren ze zich gewoon weer als partij voor de veiligheid."

Rutte: PvdA maakt Nederland onveilig
Mark Rutte opent zondag weer de aanval op de PvdA: Nederland wordt volgens hem onveiliger als de PvdA aan de macht komt. Lees het hele artikel.

De Hond: PvdA wint aan alle kanten
De PvdA steeg de afgelopen weken in de peilingen van Maurice de Hond 14 zetels. De opiniepeiler stelt zondag dat 68 procent van de mensen die in 2010 op de PvdA stemden, nu aangeeft dat ze dat woensdag opnieuw gaan doen. Lees het hele artikel.

Duur huis + Randstad = VVD
De verkiezingen met een knipoog: iedere dag een bericht over het verband een verschijnsel en politieke voorkeur. Zo blijkt Rutte het goed te doen bij mensen in gemeenten in de Randstad waar de woningwaarde hoog ligt. Lees het hele artikel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen