Nieuws5 jun '12 15:36Aangepast op 5 jun '12 15:59

Russen en Chinezen laten Assad nog met rust

Auteur: Thijs Baas

De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Hu Jintao blijven tegen militair ingrijpen tegen de Syrische president Bashar al-Assad.

De regeringsleiders steunen Assad voorlopig, benadrukten ze bij een ontmoeting in Peking. Het autoritaire bewind van Assad is al ruim een jaar bezig een opstand neer te slaan, waarbij al duizenden doden vielen.

In april kwamen de verschillende partijen een staakt-het-vuren overeen, maar dat werd al gauw geschonden. De Chinese staatstelevisie meldde dat beide landen het van groot belang vinden dat de internationale gemeenschap achter Kofi Annan blijft staan.

Clinton
Annan bemiddelt namens de Verenigde Naties en de Arabische Liga tussen de strijdende Syrische partijen. Annan zal later deze week de situatie in het land doornemen met de VN-Veiligheidsraad en de Amerikaanse minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken.

Intussen groeide het aantal Syrische vluchtelingen in Turkse kampen volgens het ministerie naar 26.747. De Turkse Halve Maan is in de kampen om hulp te bieden. De toename is een gevolg van het opzwellende geweld van de laatste dagen. De rebellen kondigden vrijdag een hervatting van de gevechten aan, nadat het staakt-het-vuren van VN-gezant Kofi Annan vruchteloos bleek.

Bosbranden
Turken bij de grens meldden dat Syrische militairen de afgelopen dagen bossen hebben platgebrand. Het leger wil zo makkelijker de rebellen ontdekken die zich daar verschuilen, maar verschillende bosbranden zouden al zijn overgeslagen naar Turkse dorpen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van enkele westerse en Arabische landen worden woensdag in Istanbul verwacht voor overleg. Ze willen kijken hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan een succesvol staakt-het-vuren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen