Nieuws16 feb '12 14:49

Analyse schade PVV-meldpunt onnodig

Auteur: Harmen Simon Teunis

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vind het onnodig om in kaart te brengen of het omstreden PVV-meldpunt over Midden- en Oost-Europeanen de positie van Nederland in Europa beschadigt.

"Ik heb er geen behoefte aan om mij te verdiepen in hypothetische vragen over schade of niet aan Nederlandse belangen", zei hij donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.

De oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks hadden hem hiertoe wel opgeroepen. Zij zijn bang dat het meldpunt van de PVV verschillende onderhandelingen in Europa, bijvoorbeeld over de immigratieregels en de financiële afdracht aan de EU, negatief zullen beïnvloeden.

Geen berichten
"Ik ga me niet verdiepen in allerlei reflecties op wat iets mogelijkerwijs zou kunnen betekenen. Ik lees er breed over in de media. Mij hebben geen berichten hierover bereikt tot op dit ogenblik", zei Rosenthal. Hij spreekt vrijdagmiddag met tien ambassadeurs uit Midden- en Oost-Europese landen die een open brief hadden geschreven waarin ze de actie van de PVV "discriminatoir en denigrerend" noemen.

Volgens de minister "moeten we ervoor zorgen dat over en weer de wederzijdse belangen zo veel mogelijk worden bevorderd en dat we met elkaar ervoor zorgen dat we de goede betrekkingen alleen nog maar verder verbeteren".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen