Nieuws20 aug '12 10:18Aangepast op 20 aug '12 14:24

MKB Nederland ziet regering met SP niet zitten

Auteur: Harmen Simon Teunis

De SP wil de grootste partij van het land te worden. Een regering met Roemer als premier is niet ondenkbaar. Maar MKB Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel ziet dat niet echt zitten. "Roemer vertelt een half verhaal."

De partij van Roemer is zondag begonnen met haar verkiezingscampagne. Op het economische vlak heeft de partij een heldere visie. Om de economie op gang te krijgen, moet er meer worden geïnvesteerd. Roemer: "We moeten extra investeren. Als de samenleving op slot zit, moet de overheid zorgen voor een impuls."

"Hij zegt wel dat we moeten investeren maar hij vertelt er niet bij hoe hij dat wil gaan betalen. Door geld uit de zak van ondernemers en consumenten te halen, investeer je helemaal niet. Dat klinkt allemaal aardig, maar dan gaat het met de economie de verkeerde kant op", zegt VVD-prominent Biesheuvel op BNR.

Meer vertrouwen
De SP-leider zegt bovendien dat er meer vertrouwen moet komen. Daar kan Biesheuvel zich in vinden. Maar de manier waarop Roemer dat wil bereiken, is volgens hem de verkeerde. "Dat doe je niet door de belastingen te verhogen en lasten voor burgers en bedrijven te verhogen. Als je het programma van de SP bekijkt, zie je dat men bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting fors wil verhogen, de inkomstenbelasting wil verhogen en vermogensbelasting invoeren. Investeren klinkt sympathiek, maar ondertussen wil de SP de belastingen voor burgers en bedrijven flink verhogen. Daar gaan mensen niet van consumeren en zet bedrijven helemaal niet aan om te investeren."

Rekening doorschuiven
Roemer wil meer schulden maken als overheid om te investeren in de economie. In de hoop dat zo de economie weer gaat groeien en de ondernemers er ook weer zin in krijgen. Maar Biesheuvel vindt dat een verontrustend idee. "Op dit moment is het al zo dat de Nederlandse overheid per werkdag ongeveer 80 tot 100 miljoen euro meer uitgeeft dan er binnenkomt. De staatsschuld groeit al vier jaar fors. Dat kunnen we absoluut niet volhouden. Als je het nou hebt over de rekening doorschuiven naar onze kinderen, dan is dat er wel eentje. Wat mij betreft moeten we die kant vooral niet op gaan."

Gerelateerde artikelen