Nieuws20 jan '12 15:08

Fransen blijven hopelijk in Afghanistan

Auteur: Harmen Simon Teunis

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken en minister Hillen van Defensie hopen en verwachten dat Frankrijk militair actief blijft in Afghanistan.

Dat zeiden de twee ministers vrijdag na afloop van de ministerraad. Ze reageerden op de Franse aankondiging om alle militaire activiteiten in Afghanistan op te schorten nu een Afghaanse militair vier Franse militairen had doodgeschoten.

Die aanslag geeft volgens Hillen en Rosenthal juist aan dat het niet veilig is in dat land en dat de militaire aanwezigheid nodig is en blijft.

Onacceptabel
"Het Franse leger staat naast zijn bondgenoten, maar we kunnen niet accepteren dat ook maar een van onze militairen gedood of verwond wordt" zei Sarkozy. "Dit is onacceptabel." Hij gaf aan zijn minister van Defensie Gérard Longuet naar Afghanistan te sturen om er poolshoogte te nemen.

Sinds eind 2001 zijn er al 82 Franse militairen in Afghanistan gedood. In de afgelopen maanden zijn meerdere buitenlandse militairen gedood of verwond door Afghaanse militairen en politiemensen. In november schoot een Afghaanse militair op Australische collega's. Drie Australiërs raakten gewond. Kort daarvoor had een Afghaan drie Australische militairen en een Afghaanse tolk doodgeschoten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen