Nieuws21 sep '11 16:00Aangepast op 21 sep '11 21:25

Amerika kan Israël en Palestijnen niet verzoenen [update]

Auteur: Thijs Baas

Het zal zeker nog enkele weken duren voordat de VN-veiligheidsraad het verzoek van de Palestijnen om volwaardig VN-lid te worden in behandeling neemt. Dat meldde de Franse delegatie woensdag.

De Palestijnen lieten woensdag eerder op de dag al weten dat ze de Veiligheidsraad nog enige tijd gunden voor de behandeling van het verzoek. De VS en Israël zijn fel tegenstander van een volwaardig Palestijns lidmaatschap van de VN. Toch wil president Mahmoud Abbas het verzoek komende vrijdag al indienen bij VN-chef Ban Ki-moon.

Geen vrede
De Verenigde Naties kunnen geen vrede brengen in het Midden-Oosten. En ook Amerika kan Israël niet verzoenen met de Palestijnen. Dat zei president Barack Obama woensdag in de vergadering van de VN.
Een Palestijnse staat kan er volgens Obama alleen komen door onderhandelingen tussen Palestijnen en Israël. De Amerikaanse president zei verder dat de Palestijnen een staat verdienen, maar voegde daar aan toe: "Er is geen kortere weg naar het einde van het conflict dat al decennia duurt. Vrede komt niet door verklaringen en resoluties bij de VN", stelde Obama.

Muurvast
De Palestijnse kwestie lijkt dit jaar het voornaamste thema te worden. Alle goede bedoelingen van Obama van vorig jaar ten spijt lijken de vredesbesprekingen tussen de Palestijnen en Israël muurvast te zitten. Obama lijkt minder Israël-minded te zijn dan zijn voorgangers, al ontkent hij dat zelf.

Vlot trekken
Toch lijkt dit een uitgelezen moment om de Palestijnse president Abbas en de Israëlische premier Netanyahu dichter bij elkaar te brengen. Nu Abbas het VN-lidmaatschap van de Palestijnse Autoriteit erdoor wil drukken, staan de betrokken partijen onder grote druk om de vredesonderhandelingen weer vlot te trekken, zegt BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen