Nieuws6 okt '11 22:39

De Jager gespannen maar verwacht 'áno'

Auteur: BNR Webredactie

Minister De Jager van Financien gaat ervan uit dat ook Slowakije instemt het de uitbreiding van het noodfonds voor de euro. Het Slowaakse parlement stemt dinsdag als laatste euroland over dat fonds, en die stemming wordt spannend, erkent ook De Jager.

In eigen land ging donderdagavond een ruime meerderheid van de Tweede Kamer akkoord met de uitbreiding van het noodfonds. Hierna volgen alleen nog Malta en dus Slowakije. Minister de Jager: "Het is natuurlijk de vraag. Het zijn twee hele kleine landen in de eurozone. Alle belangrijke landen hebben ingestemd, 15 van de 17 landen. Ook in Finland en Duitsland was heel veel discussie."

Oppositiepartijen
In Slowakije is de regering, net als in Nederland, afhankelijk van oppositiepartijen. En ondanks dat het ook in Nederland lukte, maakt dat het wel extra spannend. "In Nederland is het ook ruim gelukt, met veel oppositiepartijen die hebben meegestemd. Daar ben ik ook dankbaar voor, want het is in het belang van ons allemaal", zei de Jager.

Terug naar de Kamer
De Jager heeft de Tweede Kamer toegezegd bij iedere belangrijke beslissing van het noodfonds om eventueel vanuit het fonds geld te geven, terug te gaan naar de Kamer. Als alle zeventien eurolanden straks eerst het parlement moeten raadplegen, zou je denken dat er wordt ingeboet op slagvaardigheid. Toch denkt de Jager dat daar geen sprake van zal zijn.

"Lang niet alle landen hebben zo’n afspraak met  het parlement. Duitsland, Nederland en Finland wel. Die parlementen weten ook dat het belangrijk is om snel en slagvaardig te kunnen optreden. Dat betekent ook, dat heeft de Tweede Kamer ook toegezegd, dat ze ook vinden dat het snel moet kunnen. Ik verwacht daar geen problemen", aldus de Jager tegenover BNR-politiek verslaggever Hans Verbeek.

Gerelateerde artikelen