Nieuws9 mrt '11 22:05

Fraudeurs worden mogelijk uitgesloten van schuldhulp

Auteur: Harmen Simon Teunis

Dat zegde Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken woensdag toe in de Tweede Kamer.

De Krom bekijkt of mensen in ernstige financiële problemen uitgesloten kunnen worden van gemeentelijke schuldhulp als ze fraude hebben gepleegd. De Krom zegde dit woensdag toe in de Tweede Kamer aan VVD'er Malik Azmani.Het VVD-Kamerlid had een dag eerder bepleit mensen van schuldhulp uit te sluiten als er bijvoorbeeld sprake is geweest van zwart bijklussen naast een uitkering, het bedonderen van de fiscus of keer op keer nieuwe telefoonabonnementen afsluiten die vervolgens niet worden betaald. Volgens de VVD-staatssecretaris vergt het voorstel nog wat uitzoekwerk, maar hij zei de gedachte te delen.De Krom stelde dat het voorstel van Azmani past in de plannen waaraan hij nog met minister Henk Kamp werkt om fraude in de sociale zekerheid harder aan te pakken.
CDA'ers zien ook het liefst een harde aanpak
CDA-Kamerlid Mirjam Sterk en haar PvdA-collega Hans Spekman gaven aan ook voor een harde aanpak van fraudeurs te zijn. Maar zij benadrukten dat zorgvuldigheid geboden is bij het uitsluiten van mensen van gemeentelijke schuldhulpverlening. Zo mag in de ogen van Spekman een fraudeur niet een onschuldige partner en kinderen meeslepen in de ellende die hij heeft veroorzaakt. Sterk stelde dat fraude wel moedwillig gepleegd moet zijn. Zij vreest anders dat mensen voor bijvoorbeeld een foutje in de belastingaangifte wel erg hard worden gestraft.
Afweging uitsluiting op gemeentelijk niveau
De Krom zei dat het natuurlijk zo moet zijn dat ,,willens en wetens'' fraude is gepleegd. Verder wil hij de afweging overlaten aan gemeenten in welke gevallen het verantwoord is om iemand uit te sluiten van schuldhulpverlening.
Net zoals de staatssecretaris aan de lokale overheden wil overlaten of ze hulp moeten weigeren aan mensen die al eerder schuldhulp hebben gekregen. PVV'er Léon de Jong had voorgesteld mensen na één keer een beroep op de hulp voortaan uit te sluiten. Dat gaat De Krom te ver. Hij wil gemeenten de ruimte geven zelf af te wegen of iemands situatie zo schrijnend is dat hij nog een keer geholpen moet worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen