Nieuws1 apr '12 16:35Aangepast op 1 apr '12 23:26

Vrienden van Syrië voeren druk verder op

Auteur: Karin Backx

De landen die zich de "Vrienden van Syrië" noemen, hebben de druk op de Syrische president Bashar al-Assad zondag verder opgevoerd.

De groep stelt dat Kofi Annan, speciaal gezant van de Verenigde Naties in Syrië, niet eeuwig de tijd heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen. Hij moet met een tijdslijn komen voor het oplossen van de problemen in Syrië.

De landen die meedoen aan de Syrië-top willen dat Annan terugkeert naar de VN-Veiligheidsraad als het moorden doorgaat. Dat stond zondag in de slotverklaring van de conferentie die de landen hielden in het Turkse Istanbul.

Afwezigheid
De belangrijke spelers - Rusland, China en Iran - schitterden zondag door afwezigheid op de top. Volgens BNR buitenlandcommentator Bernard Hammelburg is de top hierdoor "niet zo belangrijk als het eigenlijk zou moeten zijn."

"Je hebt die landen daar wel nodig. Het is daarom geen volledige erkenning van de Nationale Raad, er komen geen wapens voor het opstandelingenleger en er is ook geen ultimatum gesteld aan Assad uiteindelijk. De Vrienden van Syrië erkennen de oppositie als aanspreekpunt," aldus Hammelburg.

Wantrouwen
Volgens persbureau Reuters is de druk op de Syrische president Assad zondag verder opgevoerd. De westerse en Arabische landen wantrouwen zijn toezegging om een einde te maken aan een jaar van bloedvergieten, maar erkennen de oppositieraad nog niet volledig.

De groep stelt dat de Syrische Nationale Raad de belangrijkste gesprekspartner van de oppositie met de internationale gemeenschap is.

Zespuntenplan
De Syrische Nationale Raad bestaat uit tal van oppositiegroepen die zich tegen het regime van president Assad keren. Afgelopen week sprak een meerderheid van die oppositiegroepen af dat de raad hen vertegenwoordigt.

De Syrische regering accepteerde het zogeheten zespuntenplan afgelopen week. Het geweld lijkt echter niet verminderd en het leger gebruikt nog altijd zware wapens bij steden.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zei dat de internationale gemeenschap Assad niet de kans zal geven "nog een kans te misbruiken".

Laatste kans
Volgens hem zijn de huidige pogingen om het geweld te beëindigen een laatste kans. Hij maakte niet duidelijk wat de reactie zou zijn, als Syrië zich opnieuw niet aan de afspraken houdt.

Meer dan zeventig ministers kwamen zondag in Instanbul samen om te praten over de situatie in Syrië. Het is de tweede grote conferentie over de problemen in het land. Ook de Amerikaanse minister Hillary Clinton is in Turkije aanwezig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen