Nieuws23 okt '11 16:57Aangepast op 24 okt '11 00:34

Tunesiërs massaal naar de stembus [blog]

Auteur: Stefan de Vries

Tunesië stemt vandaag voor het eerst in de geschiedenis van het land in vrije verkiezingen. Halverwege de dag overtreft de opkomst zelfs de meest optimistische verwachtingen.

In de hoofdstad Tunis staan bij alle stembureaus lange rijen, waar mensen soms meer dan twee uur in de hitte staan te wachten.

Volgens de vele internationale waarnemers verlopen de verkiezingen vooralsnog nagenoeg vlekkeloos. Er zijn wat kleine incidenten gemeld. Zo sturen sommige partijen nog sms'jes, terwijl de campagne vrijdagmiddag officieel is afgelopen.

Gemoedelijke sfeer
De sfeer is zeer gemoedelijk. Mensen die uit de stembureaus komen  zijn te herkennen aan een blauwe vinger. Zo kunnen ze maar één keer stemmen.

Meer dan zeven miljoen Tunesiërs mogen vandaag stemmen voor de Constituerende Raad die de nieuwe grondwet van het land gaat schrijven. De opkomst zou uit kunnen komen boven de 60 procent.

Populaire partijen
De meeste mensen met wie BNR sprak bij het verlaten van de kiesbureaus, stemden op de islamitische Ennahda of voor de PDP, de Progressieven Socialiste.

De stembussen sluiten vanavond om 20 uur Nederlandse tijd. De onafhankelijke kiesautoriteit ISIE hoopt tussen middernacht en drie uur vannacht lokale tijd met de eerste uitslagen te komen.

Negen maanden na de revolutie in Tunesië vinden zondag voor het eerst in de geschiedenis van het land verkiezingen plaats. BNR Europa presentator en correspondent Stefan de Vries is ter plaatse en blogt voor bnr.nl over deze historische gebeurtenis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen