Nieuws2 nov '11 14:42

Hillen bezorgd over toename huurlingen

Auteur: BNR Webredactie

Huurlingen en private beveiligers spelen een steeds grotere rol in gewapende conflicten, meldt de VN. Minister Hillen van Defensie vindt dat een zorgwekkende ontwikkeling.

Hij zei dat woensdag naar aanleiding van een rapport van de Verenigde Naties, waarin wordt gesproken over een "alarmerende opleving'' van deze inzet.

Extreme voorbeelden
In het VN-rapport staat dat huurlingen in Ivoorkust en Libië betrokken zouden zijn geweest bij verkrachtingen, martelingen en standrechtelijke executies. "Dit zijn natuurlijk extreme voorbeelden, maar het geweldsmonopolie ligt niet voor niets bij de overheid'', zegt Hillen. Hij staat zelf terughoudend tegenover het inhuren van private beveiligers, bijvoorbeeld om hen mee te laten varen op Nederlandse koopvaardijschepen die door wateren moeten waar piraten actief zijn.

Reguleren
De VN pleiten ervoor de inzet van private beveiligingsbedrijven beter te reguleren, onder meer omdat nu niet duidelijk is wie verantwoording moet afleggen voor gemaakte fouten. Hillen stelt dat controle en regulatie alleen mogelijk is als het oppergezag bij de overheid ligt. "Alleen dan kun je voorkomen dat er escalatie plaatsvindt.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen