Nieuws20 apr '11 15:11

Weer gedoe over biometrisch paspoort

Auteur: Saskia van Huijgevoort

D66 en SP willen zo spoedig mogelijk een integriteitsonderzoek naar het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR). Tijdens de maak van het biometrische paspoort zou critici op grove manier de mond zijn gesnoerd. Ook lijkt het erop dat de Tweede Kamer bewust niet volledig is ingelicht.

Dat bleek woensdag na afloop van een rondetafelgesprek over biometrische data in paspoorten naar aanleiding van een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
De belangrijkste aanleiding zijn de schokkende verklaringen daar van twee deskundigen. Zij meldden dat het BPR hen tot persona non grata had gemaakt, nadat ze te veel kritische kanttekeningen maakten bij het biometrische paspoort. Een van hen was een veiligheidsconsulent die bij onderzoeksinstituut TNO heeft gewerkt. Volgens de man heeft het agentschap zelfs gedreigd dat er geen overleg meer met TNO zou plaatshebben, als hij daarbij betrokken zou zijn.
Kritiek werd niet gewaardeerd
Hij zei ook dat hij tot de orde was geroepen door de leidster van het project Nieuwe Generatie Reisdocumenten, omdat hij op een congres een kritisch verhaal had gehouden, "terwijl minister Van Boxtel in de zaal zat''.
SP'er Ronald van Raak en Schouw erkenden dat het paspoort door de Kamer is gejast. Ze klaagden dat ze destijds op allerlei vragen gewoon geen antwoord kregen. ,,Dat is zeer kwalijk, de Kamer moet de pro's en contra's te horen krijgen'', zegt Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66.
Gesprek met Donner
De commissie praat volgende week met minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. "Ik eis dan een onderzoek. En anders kunnen we als Kamer zelf wel een onderzoek laten doen.''
Donner had ambtenaren van het BPR geen toestemming gegeven om aan het rondetafelgesprek van woensdag mee te doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen